Basket: pakt Limburg United na drie jaar al eerste prijs? ‘Onze speelstijl ambeteert Oostende’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Niet eens drie jaar na de oprichting maakt Limburg United al kans op een eerste prijs: de beker van België. Dan moeten de Limburgers aanstaande zondag wel voorbij succesploeg BC Oostende. Sport/Voetbalmagazine blikt vooruit met Limburgcoach Brian Lynch.

Limburg United werd in 2014 opgericht en bleek snel een succes. Resulterend in al meteen een eerste Europese campagne dit seizoen en nu ook een bekerfinale. Aanstaande zondag om 15u in Vorst Nationaal tegen BC Oostende. Een voor de redenen van dat prille succes is het attractieve basketbal van Limburg United, een systeem dat Brian Lynch leerde van Chris Finch, destijds zijn coach bij Bree. De Amerikaan, tegenwoordig NBA-coach bij Denver Nuggets, geldt als de mentor van Lynch.

‘We hebben geregeld contact. Soms wisselen we ideeën uit of bellen we over spelers. Finch is een absolute topcoach. Bij Bree toonde hij ons hoe je met dit systeem toch succes kan boeken zonder echte topspelers in je team’, legt Lynch uit. ‘Het laat veel ruimte voor persoonlijk initiatief in aanvallend opzicht en het lijkt soms alsof mijn spelers zomaar wat doen, maar vergis je niet: er komt wel degelijk tactiek bij kijken. Hoe creëer je ruimte voor een ploegmaat? Wanneer zet je een screen? Het is mijn taak daar een structuur in te krijgen. Ik vind het belangrijk dat je als coach een eigen stijl hebt. De mijne is uptempo-basketbal. Als je een open shot kan nemen na vier seconden balbezit, waarom zou je dat dan niet doen?’

Een strategie waar de meningen over verdeeld zijn, het maakt van Limburg United een zeer onvoorspelbare ploeg, in staat tot het beste en het slechtste. Nogal afhankelijk van het afstandsschot en de vorm van de dag. ‘Dat is waar, maar het maakt ons ook onvoorspelbaar voor de tegenstander. Het is moeilijk om ons te scouten’, grijnst Lynch.

Underdog

Vorig seizoen wist Limburg United op die manier zelfs het onaantastbaar gewaande BC Oostende van meestercoach Dario Gjergja aan het twijfelen te brengen: de kustploeg had in de halve finales van de play-offs vijf wedstrijden nodig om voorbij de Limburgers te geraken. Iets waarop ze in de Alverberg terecht fier zijn.

Lynch: ‘Ik denk dat onze speelstijl hen ambeteert. Hoewel we nog niet lang bestaan, hebben we al enkele pittige duels uitgevochten met Oostende, in die mate dat je al kan spreken van een gezonde rivaliteit tussen beide teams. De bekerfinale wordt een geweldige opportuniteit voor deze ploeg om een eerste trofee in de clubgeschiedenis te winnen: het hangt van één wedstrijd af. Maar laat het duidelijk zijn: wij blijven in elk opzicht de underdog. Oostende heeft de voorbije jaren alles gewonnen, we hebben weinig te verliezen. Ook voor mij is dit de eerste bekerfinale, dus ik heb geen idee wat te verwachten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content