Nieuwe ‘Belgische’ Tony Parker in NBA

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Een NBA-speler heeft, na het pensioen van DJ Mbenga, België niet meer, al schittert de in Brugge geboren Fransman Tony Parker er wel al jaren. Vanaf volgend seizoen volgt Frank Ntilikina, geboren in Elsene, zijn voorbeeld.

Het verhaal van Tony Parker, viervoudig NBA-kampioen met San Antonio, is bekend: in 1982 geboren in Brugge, als zoon van Tony Parker senior, dan actief bij Avanti Brugge. Na één seizoen verhuist vader echter al terug naar Frankrijk, waardoor de band tussen Tony en België beperkt bleef tot een vermelding op zijn identiteitskaart.

Gevlucht

Vanaf volgend NBA-seizoen zal er in New York een kloon van Parker te zien zijn: de pas 18-jarige Frank Ntilikina, die eind juni in de jaarlijkse NBA draft gekozen werd door de Knicks – als achtste ‘pick’. De vergelijkingen zijn niet toevallig: beiden spelen op dezelfde pointguardpositie én delen hetzelfde geboorteland: België.

Franks moeder Jacqueline Mukarugema ontvluchtte in 1993 immers het door de burgeroorlog en genocide verscheurde Rwanda met haar twee zonen, naar de Brusselse gemeente Elsene. Daar werd op 28 juli 1998 haar derde zoon geboren, Frank. Drie jaar later verhuisde Jacqueline naar het Franse Straatsburg, waar ze nog altijd als administratief bediende in een ziekenhuis werkt.

Hoewel de alleenstaande moeder het niet makkelijk had – in Brussel was ze soms aanwezen op de voedselbanken – voedde ze haar zonen met de juiste waarden op: nederigheid, hard werken, respect. Het loonde, want haar oudste zoon Yves (31) is nu chirurg, Brice (29) een fysiotherapeut. Beiden speelden in hun jonge jaren basketbal bij Strasbourg Saint-Joseph.

Na eerst judo te hebben geprobeerd, volgde Frank op zijn vijfde in hun voetsporen. Met succes: nauwelijks elf jaar later debuteerde hij, in april 2015, in de Franse hoogste klasse. En de jongste twee seizoenen werd Ntilikina, nog altijd als lid van Strasbourg, tot de beste jongere in de Franse competitie verkozen. Hij leidde zijn land ook naar Europese titels bij de U16 en U18.

Potentieel

Al vlug kwam Ntilikina op de radar van verscheidene NBA-ploegen. De Knicks zonden in het voorjaar zelfs een scout een maand lang naar Frankrijk. Dat resulteerde in een achtste draftpick voor de geboren Elsenaar. Op zijn pas achttiende, maar vaak worden spelers evenzeer gekozen voor hun potentieel. En dat is het geval bij Ntilikina: met zijn 1m96 en zeer lange armen – en hij groeit nog altijd – is hij een uitstekende verdediger, die als spelverdeler aanvallend een hoog basketbal-IQ aan leiderschap koppelt. Hij wordt ook geprezen om zijn werkethiek en leergierigheid, maar moet nog spieren kweken en constanter spelen. Op termijn moet hij, zoals Parker, de sturende kracht van zijn team worden. En een Belgisch pigmentje aan de NBA geven.

Misschien komt daar later ook nog Ismael Bako, de 21-jarige volbloed Belg die afgelopen seizoen voor Leuven Bears speelde en volgend seizoen naar Antwerp Giants trekt. Op het jongste bekende NBA EuroCamp in Treviso werd hij in juni verkozen tot center van de beste ploeg. Daarna trok Bako naar Denver, voor trainingssessies bij de Nuggets, en vanaf komende week is hij voor de Dallas Mavericks actief in de NBA Summer League in Las Vegas, waar jonge talenten hun kunsten kunnen showen.

Frank Ntilikina (centraal)
Frank Ntilikina (centraal)© PHOTOPQR/L’ALSACE/MAXPPP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content