‘My life as a refugee’: Liverpoolspeler Dejan Lovren over zijn verleden als oorlogsvluchteling

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In een openhartige documentaire praat Liverpoolverdediger Dejan Lovren (27) over zijn jeugdjaren tijdens de Joegoslavische oorlog. In april is het 25 jaar geleden dat die begon. In één adem roept hij op tot meer begrip voor de huidige vluchtelingenproblematiek.

De documentaire duurt een dikke twintig minuten en gaat uit van Liverpool FC, waar Lovren sinds 2014 speelt. Op de website van de Engelse club is de video integraal te bekijken.

Lovren, een vaste waarde in de verdediging bij Liverpool en de Kroatische nationale ploeg, is naar de huidige normen in het profvoetbal bijzonder openhartig over zijn jeugdjaren tijdens de Joegoslavische oorlog. Zo vertelt hij over het moment dat de oorlog uitbrak in zijn thuisstad Karlovac: ‘We waren gelukkig en plots gebeurde het. Ineens veranderden de mensen.’

Lovren vluchtte in 1992 met zijn familie naar München, waar zijn grootvader woonde. ‘Gedurende drie jaar verbleven we er met elf personen in een klein huisje. Er werd veel geweend, maar er hing ook warmte. Duitsland is een tweede thuis geworden. Zij reikten ons de hand. Wat als ze dat niet hadden gedaan? Wat was er dan met ons gebeurd? Ik mag en wil er niet aan denken.’

Het is met die ervaring in zijn bagage dat Lovren bij het begin van de documentaire pleit voor meer begrip jegens de huidige migratiestroom naar Europa. ‘Geef de vluchtelingen een kans. Ik weet wat ze doormaken, ze zijn gewoon op zoek naar een thuis’, vraagt de Liverpoolspeler in deze gevoelige, maar tegelijkertijd nuchtere documentaire, waarin hij verder ook praat over de moeilijke terugkeer naar Kroatië toen de oorlog voorbij was. Het bekijken waard.

Kijk op liverpoolfc.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content