Zeven records die Roger Federer nog in het vizier heeft

© Belga
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Waarom moet Federer nog blijven tennissen? Hij heeft toch alles gewonnen wat er te winnen valt? Ten eerste is hij een lust voor het oog van elke tennisliefhebber en, ten tweede, er blijven nog enkele records over die hij nog niet heeft gebroken.

Rafael Nadal
Rafael Nadal© Belga Image

1. Rafael Nadal won in juni op Roland Garros zijn tiende Coupe des Mousquetaires. De Spanjaard is daarmee de enige speler die dezelfde Grand Slam tien keer heeft gewonnen. Kan Roger Federer, die er nu acht heeft op Wimbledon, doen in Londen wat Nadal in Parijs heeft verwezelijkt?

Murray pakte goud.
Murray pakte goud.© BELGAIMAGE

2. Olympisch goud heeft de Zwitserse maestro al, maar nog niet in het enkelspel. In 2008 veroverde hij samen met landgenoot Stan Wawrinka het gouden eremetaal op de Spelen van Peking. Vier jaar later pakte hij zilver, hij moest toen zijn meerdere erkennen in Andy Murray. Het toernooi werd nochtans gespeeld op zijn geliefkoosde gras van de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon. Benieuwd of hij nog wil deelnemen aan de Spelen van Tokio in 2020. Misschien moet dat wel zijn laatste doel zijn. Hij zal dan net 39 lentes tellen.

Del Potro na zijn gewonnen finale tegen Federer. (US Open 2009)
Del Potro na zijn gewonnen finale tegen Federer. (US Open 2009)© BELGAIMAGE

3. In 29 Grand Slamfinales keek Federer 13 verschillende tegenstanders in de ogen. Twaalf daarvan heeft hij er kunnen verslaan, maar Juan Martin Del Potro was op de US Open van 2009 te sterk voor hem. Het was zijn enige finale tegen de Argentijn. Om dertien op dertien te pakken zal Del Potro natuurlijk wel eerst nog eens een finale moeten bereiken. Zijn gewonnen finale tegen Federer was zijn eerste en meteen ook zijn laatste finale op een Grand Slam.

4. De Fed Express is ook niet de oudste winnaar van een Grand Slam, maar met 35 jaar en 342 dagen is hij wel de tweede oudste. Ken Rosewall is de nestor in dit lijstje. De Australiër won in 1972 de Australian Open toen hij 37 jaar en 63 dagen oud was. Hij staat ook tweede in het lijstje, want het jaar voordien won hij hetzelfde toernooi. Om ook dit lijstje aan te voeren zal Federer de Australian Open van 2019 moeten winnen.

Andre Agassi.
Andre Agassi.© BELGAIMAGE

5. In de ATP-ranking stond hij maar liefst 302 weken op nummer één, 16 weken langer dan Pete Sampras. Een andere tennislegende, Andre Agassi, is dan weer de oudste speler die de ATP-ranking aanvoerde. Hij was toen 33 jaar oud. Dat wil zeggen dat als Federer nu op één komt, dat hij dan meteen de oudste zal zijn. Momenteel bekleedt hij de derde plek in het klassement, achter Rafael Nadal en leider Andy Murray.

6. Bij de mannen is Federer de absolute recordhouder met acht zeges op Wimbledon. Dat is er een meer dan William Renshaw en Pete Sampras. Bij de vrouwen is er iemand die er echter nog eentje meer heeft: Martina Navrátilová. Tussen 1978 en 1990 won zij het toernooi maar liefst negen keer.

Serena Williams.
Serena Williams.© Belga

7. Federer evenaarde in 2009 het record van Pete Sampras door zijn vieftiende Grand Slam te winnen. Intussen heeft hij er al negentien. Bij de vrouwen zijn er wel nog twee speelsters uit het Open Era die er meer op hun teller hebben staan. Steffi Graf en Serena Wiliams hebben er respectievelijk 22 en 23.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content