Tourrit 14: Bisnummer voor Van Avermaet?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Twee jaar geleden lanceerde Greg Van Avermaet in Rodez definitief zijn carrière. Gunt hij de Belgische wielerfans vandaag een bisnummer in diezelfde stad?

Begin augustus 2015. Op de redactie van Sporza ontvangen ze een e-mail. Afzender: Greg Van Avermaet. Zijn vraag: of ze het fragment met het radiocommentaar van Christophe Vandegoor bij zijn Tourritzege in Rodez kunnen sturen. Kennissen hadden hem verteld hoe hun hart bijna stilstond toen ze in de auto naar Vandegoors verbale eruptie hadden geluisterd. Die wilde Van Avermaet weleens met eigen oren horen.

Het typeert hoeveel belang hij hecht aan die overwinning. Nog altijd spreekt de Oost-Vlaming over hét kantelpunt in zijn carrière. Van ‘Wereldkampioen Net Niet Winnen’ werd hij plots een échte winnaar. Die bovendien – en dat deed de triomf nog zoeter smaken – Peter Sagan klopte in een sprint bergop. Op een indrukwekkende manier: op de côte de Saint-Pierre in Rodez (in totaal 570 meter aan goed 8 procent) begon Van Avermaet al op 400 meter van de finish te beuken op de Slovaakse muur, tot die het uiteindelijk begaf.

Tot grote frustratie van Peter Sagan – ‘I’m not sad, I’m pissed’ – die in Rodez voor de vijftiende keer (!) als tweede finishte in een Tourrit. Al grapte hij, na de eerste ontgoocheling: ‘De podiummeisjes zullen het persoonlijk beginnen op te vatten.’ Teambaas Oleg Tinkov kon er minder om lachen: die klopte zelfs – zo tweette de Rus althans – zijn peperdure Bang&Olufsen-tv-set kapot.

Sagan mocht dan wel beweren dat hij te lang had gewacht, uiteindelijk moest hij toch plooien voor de Belg. Die stond 400 meter lang op de trappers, duwde op één minuut gemiddeld 913 (!) watt – met een piek van 1500 watt – en vlamde over de héllende finish met 36,44 kilometer per uur. Of zoals Max Testa, Van Avermaets coach bij BMC, dit jaar vertelde in Sport/Voetbalmagazine: ‘Die inspanning op zich getuigde al van absolute wereldklasse, maar om die te leveren na twee weken Tour, na een lastige rit bij 38 graden, waardoor Greg gedeeltelijk gedehydrateerd was… In mijn dertig jaar als coach heb ik zoiets nog niet veel gezien.’

Zelfde scenario?

Hoe lastig de etappe en de slothelling waren, blijkt ook uit de top tien: na Van Avermaet en Sagan volgden met (de verrassende) Bakelants, Degenkolb en Martens nog drie punchers. Maar dan, van plaats zes tot tien, vijf klassementsrenners: Froome, Nibali, Contador, Valverde en Van Garderen. En op stek twaalf Quintana. De pure sprinters kwamen er niet aan te pas: Kristoff strompelde als 34e binnen op 45 seconden, Cavendish 13 tellen later.

Krijgen we in deze etappe eenzelfde scenario? Wellicht. Het profiel van deze tocht door de Midi-Pyrénées is alleszins hetzelfde: weliswaar start in Blagnac in plaats van Muret, en 17 kilometer korter, maar over even flink golvende wegen, vooral na 110 kilometer. De laatste 15 kilometer zijn zelfs identiek aan die van de rit in 2015, met als slot weer de côte de Saint-Pierre, 570 meter aan 9,6%, inclusief twee scherpe bochten een halve kilometer voor de finish.

Van Avermaet zal er zijn kunststukje willen herhalen en krijgt daarvoor een uitgelezen kans nu Sagan er niet meer bij is. Ook Degenkolb en vooral Michael Matthews zullen hun kans ruiken. Voor de Australiër is het groen allicht buiten bereik, hij mikt dus vol op een eerste ritzege in deze Tour. De benen zijn alvast goed, zo bleek de jongste dagen toen hij in de Pyreneeën meeging in de aanval, maar ook Van Avermaet fietste in de etappe naar Foix verrassend lang mee.

Hun ploegen (Sunweb en BMC) zullen alle vluchters (met onder meer Lilian Calmejane, die onderweg op een boogscheut van zijn thuishaven Albi passeert?) binnen handbereik houden. Samen met Dimension Data, dat Edvald Boasson Hagen zal willen uitspelen, en allicht ook Quick-Step, dat met Daniël Martin een kandidaat-winnaar heeft.

De Ier was op een gelijkaardige helling in Longwy al derde na Sagan en Matthews, en voor Van Avermaet, en zal met oog op de bonificatieseconden, die hij kan gebruiken om op te schuiven in het klassement, all the way gaan. Al heeft Martin wel nog altijd last van zijn rug na de val in de afdaling van de Mont du Chat. Wellicht zal ook Philippe Gilbert zijn kansen moeten opofferen voor de Ier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content