De Champions League: het betere cijferwerk

© Belga Image

De Champions League begint op 14 februari aan de knock-outfase. Welke statistieken springen na de poulefase in het oog?

Geen perfect parcours

Geen enkele club won al zijn wedstrijden in de groepsfase. Barcelona en Atlético wonnen er elk vijf en verloren er eentje.

Zes clubs zijn nog ongeslagen: Dortmund, Real Madrid, Arsenal, Leverkusen, PSG en Juventus.

Pech

Benfica had aan een doelsaldo van 0 genoeg om door te stoten naar de knock-outfase. Het scoorde tien keer en kreeg evenveel tegendoelpunten. Mits wat meer geluk hadden de Portugezen hun statistieken wel kunnen opvijzen, want ze raakten vijf keer het doelhout. Het vaakst van alle clubs in de Champions League.

Arsenal lootte voor de derde keer in vijf jaar Bayern München in de achtste finale. In de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 schakelde de Rekordmeister de Gunners uit in deze fase van de competitie. In Londen houden ze de adem nu al in.

Brave jongens, die Napolitanen

Napoli pakte slechts zes gele kaarten in de poulefase. Daarmee is de club van Dries Mertens de beste van de klas.

Opvallend: de Italianen maakten wel 81 overtredingen, het op één na hoogste van de resterende clubs. Ter vergelijking: Atlético was goed voor 52 overtredingen, maar kreeg wel negen gele kartonnetjes.

Duitsland boven

Dortmund scoorde het vaakst in de groepsfase. 21 keer vonden de Borussen de weg naar het doel, waarvan maar liefst veertien (!) keer in de dubbele confrontatie met Legia Warschau.

Ze kregen ook negen doelpunten tegen, het op één na hoogste aantal van alle ploegen die zich kwalificeerden voor de achtste finales. Enkel Manchester City en Real Madrid kregen er meer binnen (tien). Spektakel gegarandeerd dus als Borussia Dortmund speelt.

19,67 keer schiet Bayern München per wedstrijd op doel. Dat is het hoogste aantal van alle CL-deelnemers. Real Madrid volgt op een tweede plaats met 18,33. Opvallend: FC Barcelona is maar goed voor 11,5 schoten op doel, toch een pak minder dan de Duitsers…

Bayern München imponeerde in de groepsfase met zijn balbezit. De mannen van coach Ancelotti gaven 4252 succesvolle passes, goed voor 92 procent pass completion. Met gemiddeld 68 procent balbezit doen ze het ook een pak beter dan de tweede in de stand, Barcelona (62 procent).

Scoren en lopen

Juventus scoorde vier keer van buiten het strafschopgebied. Op elf gemaakte doelpunten is dat meer dan een derde. Geen enkele ploeg doet beter.

In de top tien van spelers die het meest liepen in de groepsfase, vinden we maar liefst drie spelers van Atlético Madrid terug: Gabi (2e met 71,35km), Koke (4e met 70,81km) en Griezmann (7e met 69,55km).

Bijna had Gabi zelfs de hoofdvogel afgeschoten, maar Aleksandr Gatskan van Rostov liep zeventien meter meer. Misschien toch maar binnenhalen, Diego Simeone?

Jonas Van himbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content