Overzicht: 23 landen hebben WK-ticket beet, wie mag nog dromen?

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

23 landen zijn intussen zeker van een plaats op de Wereldbeker voetbal van 2018 in Rusland. Wie mag nog dromen? Overzicht.

Azië (AFC, met Australië)

In de Aziatische zone zijn de teerlingen al een tijdje geworpen. Iran en Japan waren als een van de eerste landen wereldwijd zeker van een WK-ticket, nadat ze allebei hun groep wonnen in de derde en laatste voorronde. Zuid-Korea en Saoedi-Arabië finishten als tweede na respectievelijk Iran en Japan, en mogen ook naar Rusland.

In een barrageduel tussen de twee nummers drie van beide poules haalde Australië het na een heen- en terugwedstrijd (1-1 en 2-1 na verlengingen) van Syrië. De Socceroos gaan daardoor naar de intercontinentale play-off, waarin de nummer vier uit de CONCACAF-zone wacht (heen 6 november, terug 14 november).

Noord- en Midden-Amerika en Caraïben (CONCACAF)

Die tegenstander wordt Honduras, dat zich op de allerlaatste speeldag verzekerde van de vierde plaats in de eindstand van de Noord- en Midden-Amerikaanse en Caribische voorronde. De eerste drie zijn rechtstreeks geplaatst voor Rusland en dat zijn Mexico, Costa Rica en Panama. Voor Panama wordt het een WK-debuut, het land was er nooit eerder bij op een Wereldbeker. De Verenigde Staten stonden vóór de laatste speeldag nog op een veilige derde plek, maar verloren in Trinidad en Tobago (2-1), terwijl Panama van Costa Rica won (2-1) en Honduras van Mexico (3-2). Geen Team USA in Rusland dus.

De eindstand:

1. Mexico 21 punten (rechtstreeks)

2. Costa Rica 16 (rechtstreeks)

3. Panama 13 (rechtstreeks, beter doelsaldo dan Honduras)

4. Honduras 13 (barrages)

Zuid-Amerika (CONMEBOL)

Iets lager op de wereldkaart streden tot de laatste speeldag nog zes Zuid-Amerikaanse landen om drie rechtstreekse tickets en één play-offplaats. Brazilië was al geruime tijd zeker van zijn plaats op het vliegtuig naar Rusland en kreeg dinsdag het gezelschap van Uruguay, Colombia en Argentinië.

De Albiceleste begonnen aan de laatste speeldag als virtueel uitgeschakeld, maar pakten in Ecuador (1-3) dankzij een hattrick van Lionel Messi de volle buit en wipten nog over Chili, Colombia en Peru van de zesde naar de derde plaats. Chili tuimelde door een 3-0 nederlaag in Brazilië en het gelijkspel tussen Peru en Colombia (1-1) nog van de derde naar de zesde plaats en is uitgeschakeld, net als Paraguay.

Peru mag als vijfde in de eindstand, dankzij een beter doelsaldo dan Chili, naar de intercontinentale play-off.

De eindstand:

1. Brazilië 41 punten (rechtstreeks)

2. Uruguay 31 (rechtstreeks)

3. Argentinië 28 (rechtstreeks

4. Colombia 27 (rechtstreeks)

5. Peru 26 (barrages)

Oceanië (OFC)

Die intercontinentale play-off kan nog een spannende strijd worden, want Peru treft op 6 en 14 november Nieuw-Zeeland. De All Whites waren in de finale van de Oceanische voorronde over twee duels veel te sterk voor de Salomonseilanden (8-3). Nieuw-Zeeland was reeds twee keer van de partij op het WK, in 1982 en 2010.

Europa (UEFA)

In Europa zijn intussen negen van de dertien gelukkigen bekend: na het als eerste gekwalificeerde België verzekerden de voorbije dagen ook Duitsland, Engeland, Frankrijk, IJsland, Polen, Portugal, Servië en Spanje zich als groepswinnaar van WK-deelname.

De acht beste runner-ups spelen barrageduels, waarvan de vier winnaars ook mee naar Rusland mogen. Het gaat om Denemarken, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Noord-Ierland, Zweden en Zwitserland – Slowakije valt af. De heenwedstrijden van de barrages worden gespeeld tussen 9 en 11 november, de terugmatchen tussen 12 en 14 november.

Onder de opvallendste uitgeschakelde landen zijn Nederland, Tsjechië, Roemenië, Turkije, Oekraïne en Wales, vorig jaar nog halvefinalist op het EK in Frankrijk.

Afrika (CAF)

Op het Afrikaanse continent moeten nog drie van de vijf tickets verdeeld worden – Egypte en Nigeria verzekerden zich afgelopen weekend van een ticket voor Rusland. In de derde en laatste ronde strijden twintig landen in vijf groepen van vier voor hun plaatsje in Rusland. Hier geen barrageduels of play-offs: de groep winnen, is binnen.

Met nog één speeldag te gaan heeft Tunesië de beste papieren, het telt in groep A drie punten voorsprong op Congo-Kinshasa en speelt op de laatste speeldag (op 6 november) thuis tegen Libië.

In groep D staat Senegal aan de leiding, met een match minder dan achtervolgers Burkina Faso en Kaapverdië, die op 6 november tegen elkaar spelen. Op 10 en 14 november staan respectievelijk Zuid-Afrika – Senegal en Senegal – Zuid-Afrika op het programma.

Ook het Ivoorkust van bondscoach Marc Wilmots heeft in groep C zijn lot nog in eigen handen, maar de Olifanten moeten op 6 november dan wel gaan winnen op het veld van leider Marokko.

Hugo Broos en Kameroen, de winnaar van de jongste Afrika Cup, zijn al uitgeschakeld.

Midden november

Ten laatste half november zijn dus alle 31 landen die gastland Rusland vervoegen op de Wereldbeker bekend. De loting voor de groepsfase van de eindronde gaat door op 1 december. Dan kennen de Rode Duivels hun drie eerste tegenstanders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content