‘Een ontslag van Yannick Ferrera zou wel heel erg grof zijn’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over twee weken Olympisch presteren in Rio, Usain Bolt en de chaos bij Standard.

De Olympische Spelen in Rio zitten erop en betekenen meteen ook het afscheid van Usain Bolt aan de topsport. Waar plaats je hem in de galerij de groten?

Jacques Sys: “Hoewel het moeilijk is om generaties te vergelijken, mag Bolt zich toch de beste sprinter aller tijden noemen. Groter dan Carl Lewis, ja, ondanks het feit dat die veelzijdiger was en ook medailles behaalde in het verspringen. Maar Bolt was door zijn charisma en prestaties de locomotief voor atletiek in Jamaica en eigenlijk heel de wereld. Meetings zoals de Memorial Van Damme met of zonder Bolt, zelfs al duurt dat dan maar tien seconden, maken een wereld van verschil. Hij begeestert en verzorgt de show, maar zonder dat het irriteert. Bovendien een prachtige atleet, die er acht jaar lang bovenuit stak, negen gouden medailles behaalde op de Spelen en zelfs nu nog in Rio op zijn dooie gemakje domineerde. Heel straf.”

“Eddy Merckx blijft voor mij de allergrootste sportman van de eeuw, maar Usain Bolt heeft zeker zijn plaats in die eregalerij met ook Michael Jordan en Muhammed Ali.”

Welk balans maak je op van deze Spelen in Rio?

Jacques Sys: “Wat de Belgische prestaties betreft zeker bevredigend, met zes medailles waarvan twee gouden. Ook al lieten enkele verwachte podiumkandidaten het afweten, denk aan Charline Van Snick, Philip Milanov, Evi Van Acker of Jaouad Achab. Alleen valt het te hopen dat de beleidsmakers tot de juiste analyse komen. Namelijk dat, op het zilver voor de hockeyploeg na, dit succes er niet kwam door een uitgekiend topsportbeleid. Er is nog veel meer mogelijk, kijk maar naar Nederland of Denemarken die respectievelijk 19 en 15 medailles wonnen in Rio. Daar moet België zijn lat ook leggen, en dat kan enkel door meer middelen uit te trekken voor de sport, en niet door nu te vervallen in zelfgenoegzaamheid. Zoals delegatieleider Eddy De Smedt zelf aanhaalde: ‘Na Atlanta hebben we het momentum gemist’. Hopelijk gebeurt dat niet opnieuw in dit complexe land waar veel sportfederaties geregionaliseerd zijn.”

“Globaal gezien vond ik de Spelen in Rio geslaagd, ondanks de onheilsverhalen vooraf. Er werden straffe prestaties geleverd. Twee minpuntjes: het leefde toch minder dan andere edities. Wellicht zit het uurverschil daar voor iets tussen. En ik stoorde mij ook aan het hysterische gekrijs van de Belgische commentatoren ter plekke. Een journalist moet te allen tijde nuchter blijven en controle behouden. De zakelijke aanpak van de BBC-commentatoren mag daarbij tot voorbeeld strekken.”

Bij Standard blijft de grond warm onder de voeten van coach Yannick Ferrera na het gelijkspel tegen Charleroi. Is het voor hem vechten tegen de bierkaai in Luik?

Jacques Sys: “Je hebt toch de indruk dat Ferrera niet weet wat er intern eigenlijk allemaal gebeurt. Het is zoals Arie Haan ooit verklaarde: ‘Trainers zijn als regisseurs van een toneelstuk, alleen weten ze niet waar het stuk over gaat.’ Wat is de rol van Daniel Van Buyten? Hoe werkt hij samen met Olivier Renard? Wat is hun visie op het sportieve beleid? Allemaal zaken die nooit uitgesproken worden en waar we enkel het raden naar hebben. Ex-speler Ivan Santini stelde in ons blad terecht dat je bij Standard niet weet wat hun prioriteit is: een ploeg bouwen of verkopen? Als je de voorzitter nu plots hoort verklaren dat er nog vier spelers moeten bijkomen, dan kan je toch stellen dat er tot nog toe onvoldoende nagedacht is over de ploeg. De problemen -een gebrek aan leiderschap en karakter- zijn er al van vorig seizoen en werden niet verholpen. Integendeel, de ploeg is verzwakt. Ik denk niet dat Yannick Ferrera daar veel mee te maken heeft. Zoals zo vaak zullen de echte schuldigen wel weer blijven zitten en moet de trainer weg. Terwijl Ferrera vorig seizoen als nieuwe kroonprins onder de Belgische voetbaltrainers binnengehaald werd en het in moeilijke omstandigheden zeer goed deed. In die context zou een ontslag van Ferrera wel heel grof zijn op dit moment. Al ben ik er zeker van dat hij in dat geval wel snel weer ergens anders onderdak vindt.”

“Standard versleet al dertien trainers in de voorbije tien jaar. Het kon niet verder bouwen op het succes na de twee opeenvolgende titels in 2008 en 2009. Dan ligt het probleem elders dan bij de trainer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content