Europa League: de Belgische teams in cijfers

© Belga Image

Na de Champions League begint ook de Europa League aan de knock-outfase. Enkele opvallende statistieken uit de poulefase, met extra aandacht voor de Belgische clubs.

Zenit en Anderlecht waren qua doelpunten erg aan elkaar gewaagd in de eerste ronde. De Russen scoorden zeventien keer, de Brusselaars bolden zestien keer de netten. Daarmee staan ze respectievelijk tweede en derde in de tussenstand (Sjachtar Donetsk maakte er 21).

Beide ploegen incasseerden acht doelpunten. Afwachten of het verschil ook in de onderlinge confrontaties zo klein is.

Oranje boven

AZ was het bedrijvigst voor doel. Het vuurde 100 pogingen af, goed voor een gemiddelde van 16,67 schoten per wedstrijd.

De Belgische clubs volgen op korte afstand, met Anderlecht (14,67), Genk en Gent (beide 13,5) en tenslotte het uitgeschakelde Standard (12,83).

Veel goals

Leon Bailey kan indrukwekkende statistieken voorleggen na de groepsfase. De Jamaicaan trapte 14 keer op doel, niemand zorgde voor meer gevaar. De ondertussen ex-speler van Genk scoorde ook vier keer en gaf twee assists. De Limburgers zullen hem missen.

Er vielen heel wat doelpunten in de groepsfase van de Europa League. Vooral 3 november staat in het geheugen gegrift van de Belgische voetbalfans. Toen kwamen er drie monsterscores op het bord in een wedstrijd met een Belgische club. Spijtig genoeg kwam enkel Anderlecht als winnaar uit de arena (6-1 tegen Mainz). KRC Genk (5-3-verlies in Bilbao) en AA Gent (3-5-verlies thuis tegen Sjachtar) waren minder gelukkig.

Lukasz Teodorczyk was ook in de Europa League beslissend voor Anderlecht. De Poolse spits legde er al vijf in het mandje, en moet enkel Aritz Aduriz (Athletic Bilbao) en Giuliano (Zenit) laten voorgaan. Zij hebben beide zes doelpunten gemaakt.

De laatste van de klas

Gent wist zich ondanks een negatief doelsaldo van -4 toch te plaatsen voor de knock-outfase van de EL. Het is daarmee (samen met AZ) de ploeg met het slechtste doelsaldo van alle gekwalificeerde teams. Dit hebben de Buffalo’s vooral te danken aan de tien doelpunten die ze slikten tegen Sjachtar Donetsk (5-0 en 3-5).

Astra Giurgiu, de tegenstander van KRC Genk in de zestiende finales, is het zwakke broertje als het op balbezit aankomt. De Roemenen beëindigden de groepsfase met een gemiddelde van 39 procent.

Twijfelachtige eer

Wat ze wél goed kunnen bij de Roemenen van Astra, is overtredingen maken. Met 110 gemaakte fouten staan ze op de derde plaats. Ook met het aantal gele kaarten hebben ze de twijfelachtige eer om brons te halen, ze verzamelden al negentien stuks. Zürich maakte het meeste fouten (129) en Panathinaikos kreeg de meeste kaarten (23 gele en twee rode).

De nauwkeurigheid in de passing van de Genkspelers liet te wensen over in de poulefase. Met 82 procent geslaagde passes bengelen de Limburgers ergens onderaan.

Slechts drie ploegen hadden nog minder succes. Gent pronkt met 90 procent op een achtste plaats, terwijl Anderlecht met 85 procent de middenmoot haalt.

Jonas Van himbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content