FC Porto domineert Europa

© Belga Image
Robin Dekempe
Robin Dekempe Medewerker van Sport/Voetbalmagazine en sportmagazine.be

Onderzoek wijst uit dat ‘De Draken’ momenteel het meest dominante voetbal brengen in Europa.

FC Porto is het dominantste team in Europa. Dat concludeert het Internationaal Centrum voor Sportstudies (CIES). Het team van coach Sérgio Conceição (ex-Standard) ondernam sinds het begin van de competitie tot en met 20 februari maar liefst 258 doelpogingen en kreeg er 68 te verwerken.

Het creëerde zo 3,79 keer meer doelgevaar in het strafschopgebied van de tegenstander dan het toestond in zijn eigen zestienmeter. Daarmee laat de Portugese koploper het Bulgaarse Loedogorets Razgrad (3,66) en het Servische Crvena Zvezda (3,23) achter zich.

Tiquitaca

De beste cijfers in de vijf grote Europese competities lieten Napoli (2,93), Manchester City (2,87), Paris Saint-Germain (2,73), Bayern München (2,47) en Liverpool (2,23) optekenen. Verrassend genoeg overtreft Real Madrid (2,10) het tiquitacavoetbal van FC Barcelona (1,82).

Ook Ajax scoort met een ratio van 2,40 bijzonder goed en bevindt zich daarmee op een zestiende plaats in het klassement. De Amsterdammers creëerden maar liefst 302 kansen, wat het meeste is van alle Europese teams. Het offensieve voetbal én het matige uitverdedigen in de Nederlandse Eredivisie kunnen het opmerkelijke aantal doelkansen verklaren.

Belgische ploegen

De eerste Belgische ploeg bevindt zich op een 54e plaats in de ranking. Club Brugge doet met een ratio van 1,61 beter dan o.a. Chelsea (1,60), Dortmund (1,44), Monaco (1,38) en Arsenal (1,36). Met 258 doelpogingen staat blauw-zwart op een gedeelde negende stek op vlak van doelgevaar.

Minder goed is het feit dat de Bruggelingen al 160 doelpogingen tegen kregen, wat het zevende meeste is van de top honderd.

Ook AA Gent en Anderlecht bevinden zich in die top honderd. De Buffalo’s behaalden een gedeelde 92e plaats met een ratio van 1,36 (209 doelpogingen voor en 154 tegen). RSCA creëerde dan weer 1,34 keer meer doelkansen dan het toestond en bekleedt daarmee de 98e stek in het klassement. Opvallend is het feit dat de Brusselaars al 172 kansen tegen kregen, waarmee het derde staat in de ranglijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content