Het succes van Burnley: Britser dan Brits, maar ook een beetje Belgisch

© belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Burnley FC begon het seizoen verrassend met een zege op Chelsea en won vorige week ei zo na op Old Trafford. Een van de redenen voor het succes is de factor-Defour.

Burnley FC. Jelle Vossen vond het maar niks, toen hij er poolshoogte ging nemen. Begrijpelijk, het zou hem ook niet hebben gepast. Britser kan amper.

De kern is, op die ene Belg na, oer-Brits, een verzameling Engelsen, nog wat Ieren en een verdwaalde Nieuw-Zeelander, Canadees of IJslander. Vorig seizoen sterk op basis van een stevige thuisreputatie waarbij de kleedkamer voor bezoekers zo Spartaans mogelijk is gehouden, maar dit seizoen haast even sterk buitenshuis, een teken dat de aanpassing is gebeurd. Winst bij Chelsea, gelijk bij de Spurs en Liverpool en vorige week pas in blessuretijd bijgehaald op Old Trafford.

Ze trainen er zoals ze spelen, elke dag keihard. Op vrijdag is er een leuke gewoonte: wie tijdens de week iets mispeuterde, moet er aan een rad van fortuin draaien. Daarop allerlei uitdagingen, zeg maar straffen. Een van de minst aangename is een minuut liggen in het water van de rivier die langs het trainingscomplex loopt. In de winter geen pretje. Een andere uitdaging is dat je een Elvispak moet aantrekken en voor de hele bende zingen.

Maar het loont: Burnley FC doet mee voor de Europese plaatsen en dat is voor een relatief kleine ploeg (met 70.000 inwoners is Burnley de kleinste stad met een ploeg in de Premier League) geen evident gegeven.

Architect van het succes is Sean Dyche, die al jaren pressing predikt, nog voor Antonio Conte om die reden heilig werd verklaard. De rosse Mourinho, Mister Burnley, werd na een weinig spectaculaire spelerscarrière al in 2012 coach van de ploeg. Zijn spel varieert: de ploeg kan voetballen, maar ook Brits direct voetbal spelen.

De aanpassing van Steven Defour speelt daarbij een cruciale rol. Defour en Dyche hadden een moeilijk eerste jaar, maar nu onze landgenoot zich fysiek heeft aangepast, heeft hij op het middenveld een sleutelrol. Ook naast het veld evolueert Burnley ten goede. Jarenlang lag de trainingsaccommodatie er maar wat onderkomen bij, maar een nieuw complex ging vorige zomer open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content