Messi zet Man City weg in spektakelwedstrijd: 4-0

© REUTERS

FC Barcelona heeft op de derde speeldag in groep C van de Champions League met 4-0 gewonnen van het Manchester City van Kevin De Bruyne. Twee rode kaarten en een hattrick van Lionel Messi waren enkele elementen van het spektakel. In andere CL-wedstrijden scoorden Carrasco en Mertens.

De Argentijnse smaakmaker Lionel Messi, pas terug uit blessure, opende na 17 minuten de score na een uitschuiver van Fernandinho.

Dat werd ook de ruststand, nadat een goed meevoetballend Manchester, met een goede De Bruyne, bijwijlen het overwicht had gehad.

Na de pauze liep City-doelman Claudio Bravo (ex-Barcelona) wegens handspel buiten de zestien tegen een rode kaart aan, waardoor de bezoekers na 53 minuten met tien verder moesten. Dat bleek de doodsteek voor Manchester City, dat in tien minuten nog twee treffers van Messi (61. en 69.) moest slikken. Een kwartier voor affluiten kreeg ook Barça-verdediger Jérémy Mathieu rood, maar toen was het kalf al lang verdronken.

In de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd zette Neymar, op aangeven van Messi, de 4-0 eindstand op het scorebord. Neymar maakte zo zijn strafschopmisser van even voordien goed. De bal was toen op de stip gegaan na een overtreding in de zestien van Kolarov op wie anders dan Messi. Voor de Argentijn staat de teller sinds zijn terugkeer uit blessure nu al op vier doelpunten in twee wedstrijden. Afgelopen weekend had bij zijn rentree tegen Deportivo na zijn invalbeurt slechts drie minuten nodig om de weg naar de netten te vinden.

Terugkeer Guardiola

City begon in Nou Camp met Kevin De Bruyne als valse 9 aan de wedstrijd. Het systeem zonder echte diepe spits en met hoge pressing bracht de thuisploeg aanvankelijk in de problemen, maar na de misser van Fernandinho kon Pep Guardiola bij zijn terugkeer naar Nou Camp zijn tactisch plan in de vuilbak gooien.

Guardiola kent voorlopig weinig succes als coach van de tegenstander bij zijn bezoekjes aan Nou Camp. De vorige keer verloor hij er met Bayern München met 3-0. Engelse teams hebben ook de statistieken tegen. In 21 confrontaties tussen Barça en Engelse teams in Nou Camp in de Champions League, kon enkel Liverpool in 2007 de zege pakken. Twaalf keer wonnen de Catalanen, acht keer volgde er een gelijkspel. Bovendien is Barcelona al zeven jaar ongeslagen in thuisduels in de groepsfase. In oktober 2009 kwam Rubin Kazan er verrassend met 1-2 winnen.

Na drie speeldagen in groep C is Barcelona met het maximum van de punten al aardig op weg naar de achtste finales. City blijft met vier punten tweede in de stand, voor Borussia Mönchengladbach (3 punten). De Duitsers gingen zonder de geblesseerde Thorgan Hazard met 0-2 winnen op bezoek bij Celtic en pakten zo hun eerste punten. Celtic is met één punt laatste in de groep.

Yannick Carrasco

Na zijn hattrick afgelopen weekend in de Primera Division tegen Granada was Yannick Carrasco ook woensdag weer de man van de match bij Atlético Madrid. Op bezoek bij Anderlecht-killer Rostov waren ‘Los Colchoneros’ doorlopend baas, maar enkel Carrasco slaagde erin de netten te doen trillen. Hij vlamde op het uur aan de tweede paal een voorzet van Juanfran tegen de touwen. Voor de flankaanvaller is het al de tweede Champions League-partij op rij dat hij de enige treffer van de wedstrijd scoort. Ook op de vorige speeldag tegen Bayern (1-0) stond Carrasco al als enige aan het kanon.

Dries Mertens

In de andere wedstrijd in groep D won Bayern zonder problemen van PSV (4-1).

In groep B mocht Dries Mertens aan de wedstrijd beginnen bij Napoli, dat in eigen huis met 2-3 verloor van Besiktas. De Rode Duivel speelde een zeer bedrijvige match en scoorde, na de openingstreffer van Adriano (13.), op het halfuur de gelijkmaker. Aboubakar (38.) bracht de Turken opnieuw op voorsprong, maar Mertens dwong vervolgens twee strafschoppen af. Daarvan miste Insigne (50.) de eerste, maar Gabbiadini (69.) maakte vervolgens nog wel gelijk. Aboubakar (86.) kopte de bezoekers in het slot alsnog naar de drie punten.

Benfica nam in de andere wedstrijd van poule B de volle buit mee bij Dinamo Kiev: 0-2.

In groep A ten slotte boekten Arsenal en Paris Saint-Germain makkelijke overwinningen tegen respectievelijk Ludogorets (6-0) en Bazel (3-0). Arsenal had nog voor de pauze zijn schaapjes op het droge na een heerlijk lobje van Alexis Sanchez (12.) en een harde knal van Theo Walcott (42.). Meteen na rust (47.) rondde Oxlade-Chamberlain een collectieve aanval af vooraleer Özil (55., 83. en 87.) met een loepzuivere hattrick de kroon op het werk zette.