Turks toptalent Cengiz Under ontpopt zich tot revelatie bij AS Roma

© BELGAIMAGE

Coach Eusebio Di Francesco ziet bij de Turkse international dezelfde afwerkerskwaliteiten als destijds bij Vincenzo Montella.

Afgelopen zomer lukte het Basaksehirspor FK niet om toptalent Cengiz Ünder (20) te behouden, nadat hij met zijn dribbels, 7 treffers en 5 assists in 32 competitieduels de seizoensrevelatie uit Istanbul kleur gaf. De stuntploeg eindigde als vicekampioen, na Besiktas. Op 16 juli vorig jaar, amper twee dagen na zijn verjaardag, raakte bekend dat AS Roma de linkspoot, die het liefst en best vanaf rechts komt, voor 13,4 miljoen euro plus 1,5 miljoen euro aan bonussen had binnengehaald (tot 2022). Een nieuwe gok van de Spaanse sportief directeur Monchi (ex-FC Sevilla), die een neus heeft voor jonge voetballers en hun groeipotentie.

Na veel moeilijke maanden krijgt de zevenvoudig international, al goed voor drie doelpunten met Turkije, nu de beloning voor zijn geduld. Want Ünder hervond pas afgelopen maand zijn opportunisme, via vier goals én een assist tegen Hellas Verona (1-0), Benevento (5-2) en Udinese (2-0). ‘Zijn grootste kwaliteit is dat hij in staat blijkt zijn schot te wapenen, terwijl dat lang niet duidelijk is voor de verdedigers of doelman’, bewierookt Eusebio Di Francesco nu de Turk, die tot voor kort als een flop werd geboekstaafd, zoals zijn landgenoot Salih Uçan (2014-2016). Een verhuur aan Sassuolo in januari was lang een optie. ‘Ook Vincenzo Montella kon dat vroeger heel goed, zo onverwacht toeslaan.’

Ünder zelf bekijkt het allemaal filosofisch. ‘Ik hou ervan om de mensen te bewijzen dat ze het fout hebben. Dat doe ik al sinds mijn tiende.’ Nochtans ondervond het talent behoorlijk wat aanpassingsproblemen. Een nieuwe voetbalstijl, een totaal andere taal én de eenzaamheid zorgden voor slechts vier Serie A-basisplaatsen in 2017. Dat Di Francesco zijn weinig succesvolle 4-3-3 omzette naar een 4-2-3-1 werd zijn redding. Ünder is een van de spelers die door infiltraties en versnellingen vanaf rechts gemakkelijker diepe spits Edin Dzeko kan aflossen als afwerker of de match kan beslissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content