AA Gent doet in Waregem uitstekende zaak in strijd om tweede plaats

AA Gent heeft dinsdagavond de openingswedstrijd van de vijfde speeldag in Play-off I met 0-2 gewonnen op het veld van Zulte Waregem. Yuya Kubo scoorde na 24 minuten de openingstreffer in het Guldensporenstadion, diep in de toegevoegde tijd van de tweede helft zorgde Kalifa Coulibaly (90.+3) voor de 0-2 eindstand.

AA Gent kon al sinds 2011 niet meer winnen in Waregem, maar met die statistiek leken de bezoekers al voor de pauze korte metten te maken. Gent was doorlopend de betere ploeg en na 24 minuten liep de onvermijdelijke Yuya Kubo een goeie voorzet van Thomas Foket met de borst in doel (0-1). Voor de Japanner reeds zijn achtste competitiedoelpunt op Belgische velden, zijn derde al in Play-off I. Ook in de twee vorige wedstrijden tegen KV Oostende en Charleroi vond hij telkens één keer de weg naar de netten.

Onder impuls van Mbaye Leye veranderde het spelbeeld na de pauze meteen. De Senegalese aanvaller zag eerst een doelpunt terecht afgekeurd worden wegens buitenspel en knalde even later op de vuisten van Gent-doelman Kalinic. De Kroatische goalie moest vervolgens de meubelen redden toen zijn ploegmaat Brecht Dejaegere pardoes richting eigen doel trapte en ook op een poging van Dalsgaard moest hij goed plat. Aan de overkant bleef het bij de thuisploeg opletten geblazen voor de tegenprikken van Kubo, op voorzet van Kalifa Coulibaly kopte hij een kwartier voor affluiten op thuisdoelman Kenny Steppe – dat was meteen ook de beste kans voor de bezoekers in een voor de Gentenaars mindere tweede helft. Leye had in de slotfase de aansluitingstreffer nog aan de voet, maar besloot over de winkelhaak. Bij een tegenaanval maakte Coulibaly, die de voorkeur had gekregen op Perbet, het helemaal af (0-2).

Met een stevige elf op vijftien in deze play-offs naderen de Buffalo’s in de stand met 36 punten voorlopig tot op vijf punten van leider Anderlecht, dat een wedstrijd minder op de teller heeft. Paars-wit ontvangt donderdag (20u30) in het Constant Vanden Stockstadion Charleroi. Om de voorsprong op acht punten te houden, moeten de Brusselaars dus winnen van Charleroi.

Op dat moment kennen ze alle uitslagen van deze speeldag, want woensdag (20u30) moet Club Brugge in eigen huis in de derby tegen KV Oostende na de schamele twee op twaalf op jacht naar de eerste driepunter in de play-offs. Club is met 32 punten momenteel derde in de stand en moet winnen om de kloof met Gent niet groter te laten worden. De Bruggelingen zitten echter al sinds de 5-0 thuiszege van 24 februari tegen Zulte Waregem zonder overwinning.