‘AA Gent staat voor belangrijk kruispunt en Club-Anderlecht wordt dé sleutelmatch in PO1’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de vormdip bij AA Gent, de hausse bij Standard en de thuisreputatie van Club Brugge.

AA Gent begon goed aan PO1, maar staat na de thuisnederlaag tegen Standard nu met een 1 op 12. Wat loopt er daar mis en kan Yves Vanderhaeghe daar iets aan doen?

Jacques Sys: ‘Met de VAR zijn er meer discussies dan vroeger, maar ik vind ook dat men er iets te snel naar wijst om het eigen falen te camoufleren. Yves Vanderhaeghe kan een heel goed rapport voorleggen als Gent-coach – die remonte in de reguliere competitie mag je niet vergeten – maar de vraag is nu: welke volgende stap kan hij met die ploeg zetten?

‘En zonder afbreuk te willen doen aan de verdiensten van Vanderhaeghe, maar bij de overname na Hein Vanhaezebrouck had wellicht elke trainer het goed gedaan, want de spelers waren hun trainer zo beu dat ze iedere nieuwe baas als een bevrijding aanvoelden.

Vanderhaeghe levert degelijk werk – ook bij Oostende was dat zo – maar het ontbreekt hem aan dat vleugje extra

‘Het kwam er voor Vanderhaeghe op aan in PO1 een nieuwe stap te zetten en dat valt toch tegen. Het begin was goed, met die 0-2 op Anderlecht, maar nadien ontbrak er toch iets. Vanderhaeghe levert degelijk werk – ook bij Oostende was dat zo – maar het ontbreekt hem aan dat vleugje extra. Hij heeft nog een contract van een jaar en ligt goed bij de spelers, maar hoe ga je de achterban meekrijgen in je verhaal naar volgend seizoen toe? Daar ben ik wel benieuwd naar nu deze PO1 tegenvalt.

‘In dat opzicht staat AA Gent voor een nieuw, belangrijk kruispunt. Dat de spelers achter de coach staan, moet je trouwens relativeren, meestal is dat omdat het aangenaam werken is voor hen of omdat het hen niet te moeilijk gemaakt wordt. Kwaliteit in de spelerskern is er alvast voldoende, denk ik.’

Standard blijft een eigenaardige ploeg. Op Gent een eerste helft zeer matig en dan na rust plots een furie. Naar het beeld van zijn coach. Die overigens stellig volhoudt dat hij ook volgend seizoen coach is van de Rouches. Wat moeten we daar van denken?

‘Standard was in de tweede helft op Gent zéér sterk. Ze hebben alles: techniek, fysiek en vooral mentaliteit. Er zijn niet veel ploegen die met een 1-0 achterstand op Gent zo kunnen reageren. Of Sa Pinto blijft, zal van Michel Preud’homme afhangen en wat die wil doen. Maar hoe verkoop je dat aan de buitenwereld na zulke prestaties?

Standard is het sterkste team in PO1

‘Het probleem van Sa Pinto is dat hij zich als een ongeleid projectiel gedraagt en de club te vaak negatief in het nieuws brengt – dat hoort niet als werknemer -, maar hij bewijst geen slechte trainer te zijn. Dit Standard stáát er, ze zijn het sterkste team in PO1 en dat zal volgens mij zo blijven. Hoe hij zijn spelers tijdens de rust op Gent zo wist te prikkelen, vind ik straf. Opeens zat daar snelheid, diepgang en totale overgave in dat elftal. En dan voetbalt Standard indrukwekkend. Hij kan primadonnas als Edmilson en Carcela meekrijgen. Carcela is op onze velden hors catégorie, hij blijft altijd zo rustig aan de bal en ziet alles sneller dan een ander.

‘Iedereen in die spelersgroep staat vol achter Sa Pinto. Hoe zal voorzitter Bruno Venanzi daar mee omgaan? Ik denk dat hij toch gaat twijfelen. Maar Preud’homme is natuurlijk een speciaal verhaal, met eender welke andere naam als kandidaat-trainer zou Venanzi een levensgroot probleem hebben om Sa Pinto te vervangen.’

Club Brugge – Anderlecht volgend weekend wordt een cruciale wedstrijd in de titelstrijd. Zie je de Brusselaars in staat iets te forceren in Jan Breydel?

Het volstaat voor Club om twee keer thuis te winnen om kampioen te worden

‘Het verschil tussen Club thuis of uit is immens. Thuis pakken ze in de reguliere competitie en PO1 samen 48 op 54. Hetzij 90 procent. Geen enkel verliespartij. Buitenshuis halen ze exact de helft van die punten, 24 op 48. Dat verschil is toch enorm. Dat ligt aan de kracht van die twaalfde man. Thuis maken ze meer dan dubbel zo veel goals, voor een groot stuk te verklaren door die vurige thuisaanhang, die hen vooruit stuwt. Club speelt ook wel terug beter dan op het einde van de reguliere competitie, toen het wat krampachtiger ging. Het volstaat voor hen om twee keer thuis te winnen om kampioen te worden. Of zelfs een gelijkspel tegen Anderlecht volgend weekend hoeft geen probleem te zijn.

‘Als ze verliezen wordt het natuurlijk een heel ander verhaal, met vervolgens twee matchen op verplaatsing, naar Charleroi en Standard. Dan wordt de kloof met Anderlecht – en misschien ook Standard – zeer klein en sluipt er wellicht weer nervositeit in die ploeg. Dus ja, die topper tussen Club en Anderlecht volgende speeldag wordt dé sleutelmatch van deze play-off 1. Maar zoals Club nu draait en voor eigen volk, zie ik hen echt niet verliezen van Anderlecht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content