‘Aan Martínez om zijn kwaliteiten als bondscoach te tonen nu De Bruyne er niet is’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de gokaffaire rond Olivier Deschacht, de crisis bij Genk en de blessure van Kevin De Bruyne.

Olivier Deschacht geraakte dit weekend in opspraak door een vermeende gokaffaire, hij zou geld ingezet hebben op wedstrijden waarin hij zelf meedeed. Een opgeklopt verhaal of moet er inderdaad paal en perk gesteld worden aan gokkende voetballers?

Jacques Sys: “Een profvoetballer mag niet op eigen wedstrijden gokken, dat is verboden, dus dan moeten voetballers dat ook niet doen. Er loopt een onderzoek, dus er zal wel degelijk iets aan de hand zijn, maar het zal moeten blijken welke verantwoordelijkheid Olivier Deschacht daar zelf in draagt. Het zou in ieder geval een slecht zaak zijn voor het imago van Anderlecht en bij uitbreiding voor het Belgische voetbal als blijkt dat hij effectief in de fout is gegaan.”

“We moeten er niet flauw over doen: er bestaat een gokcultuur in de topsportwereld. Ook in België. Maar het heeft geen zin om gokken aan banden te leggen, de affiliaties tussen gokkantoren en voetbalclubs moeten kunnen, alleen moeten spelers zelf hun limieten kennen. Wat verboden is, moet je niet doen, zo simpel is het. Het probleem is volgens mij dat veel profvoetballers in een artificiële wereld leven, waarin ze zich onaantastbaar wanen of niet stilstaan bij de consequenties van hun daden. Ze zijn constant op zoek naar kicks en gokken hoort daarbij.”

KRC Genk speelt al enkele weken goed voetbal, maar verliest nu al voor de derde speeldag op rij. Loert de crisis om de hoek bij de Limburgers?

Jacques Sys: “Het is alleszins een verbazende ontwikkeling, want Genk voetbalde vorig weekend op Anderlecht misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen. Maar de resultaten blijven achterwege, vooral door een gebrek aan doortastendheid achterin en efficiëntie voorin. Waar ligt dat aan? Tegen Kortrijk misten ze met Pozuelo en Colley natuurlijk twee belangrijke spelers. Ik heb niet het gevoel dat Peter Maes iets aangewreven kan worden. Het zou van kortzichtigheid getuigen om hem na drie tegenvallende resultaten buiten te gooien. Maar dat hij niet op dezelfde golflengte zit met het Genkse bestuur werd eind vorig seizoen al duidelijk. Ik zou er bij die top toch voor pleiten om de trainer rustig zijn werk te laten doen. De basis voor goede prestaties is aanwezig en Dimitri De Condé wordt in het wereldje toch ook geprezen voor zijn uitstekende werk als technisch directeur: met Susic en Colley werden op het einde van de zomermercato nog prima transfers gedaan, daar was iedereen het over eens.”

Kevin De Bruyne viel bij Manchester City uit met een hamstringblessure en mist de komende WK-kwalificatiewedstrijden met de Rode Duivels. Wie moet zijn rol gaan invullen bij onze nationale ploeg?

Jacques Sys: “Het is in de eerste plaats zeer jammer voor De Bruyne zelf, die in de vorm van zijn leven verkeerde. Zoals voor het seizoen al voorspeld maakt de samenwerking met een toptrainer als Pep Guardiola hem alleen maar beter. Hoewel zijn bewegingsruimte beperkter is geworden in dat nieuwe systeem, floreert hij als nooit tevoren. Het was afwachten of hij die lijn zou doortrekken bij de Rode Duivels. Daar moet Roberto Martínez nu op zoek naar een alternatief, maar er is zoveel talent in deze kern dat dat eigenlijk geen probleem mag zijn. Ook al bezit er niemand het profiel van De Bruyne. Thorgan Hazard benadert dat het meest, maar laat ons eerlijk zijn: in feite is hij bij Borussia Mönchengladbach nog altijd niet meer dan een invaller. Je hebt ook nog Mertens en Dembélé, maar dat zijn andere types. Het is nu aan Martínez om zijn tactische kwaliteiten als trainer te etaleren en een systeem te ontwikkelen waarin de afwezigheid van De Bruyne opgevangen wordt. Bosnië is Spanje ook niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content