Achtergronden bij de degradatie van KV Mechelen: ‘Wij zijn Kakkers, wij keren terug’

© BELGAIMAGE

Exact vijftien jaar na de vereffening en precies dertig jaar na de gewonnen EC II-finale zakt YR KV Mechelen naar 1B.

Uitgerekend de Franse spits Nicolas Verdier (31), nota bene gehuurd van KAS Eupen waar de individualist werd uitgespuwd door de voltallige spelersgroep, miste voor YR KV Mechelen twee opgelegde kansen in de prangende slotfase tegen Waasland-Beveren. Had de ervaren maar vanuit alle hoeken trappende aanvaller (0 goals in 6 duels) die ballen voorbij Davy Roef geschoten, dan had een 4-0-zege een delirium betekend voor de meer dan 16.000 supporters.

Nu weerklonk alleen stilte in de AFAS Arena na de degradatie. Het legioen herpakte zich snel, aanhoorde ‘ You’ll never walk alone‘ van Günther Neefs en gunde de eigen spelers een spontaan applaus. Een enkeling die ‘Wij zijn Kakkers, wij keren terug’ scandeerde, kreeg snel navolging. Het geloof in een terugkeer blijft groot, want ook na 2003 herrees KV Mechelen dankzij de steun en financiële inbreng van zijn eigen supporters uit de as. Het duurde toen vier jaar om vanuit derde klasse terug te keren naar het hoogste niveau. Tv-icoon en oppersupporter Mark Uytterhoeven, afgelopen zondag vertoevend in Bali, kan alvast opnieuw broeden op plannen.

Glazen bol

De kiem voor het rampscenario gaat terug naar het begin van dit seizoen. Tijdens de zomervoorbereiding werd YR KV Mechelen geconfronteerd met behoorlijk wat ongemakken, die hun invloed hadden op de rest van het seizoen. Mats Rits werd aangereden met zijn fiets op weg naar training en was enkele weken buiten strijd. Ahmed El Messaoudi viel uit met een quadricepsblessure, recordaankoop Rob Schoofs (voor meer dan 1 miljoen euro overgenomen van AA Gent) miste wedstrijdritme, Seth De Witte kreeg af te rekenen met complicaties na zijn adductorenoperatie eind maart én Dimitris Kolovos (in mei definitief overgenomen van Olympiacos Piraeus) kon pas begin oktober weer spelen na zijn zware knieblessure. De eerste drie haalden pas vanaf januari hun betere niveau.

Voorzitter Johan Timmermans voelde al nattigheid eind oktober en keek toen in zijn glazen bol. ‘We moeten dringend punten pakken. Anders zijn we degradatiekandidaat nummer één. Ik neem aan dat iedereen de ernst van de situatie beseft. Tegen Eupen en Lokeren verwacht ik dan ook minstens een 4 op 6. ‘ Het werd 0 op 6, na 4-1-verlies en een 0-2-nederlaag. Toen wisten ze in de AFAS Arena al hoe laat het was.

Ongelegen moment

De rode lantaarn viel net samen met de omvorming van vzw naar nv. Voor de clubwerking een goede zaak, maar gezien de sportieve situatie ook een ongelegen moment. Almaar meer mensen konden hun mening geven en beslissingen nemen, wat de kans op inschattingsfouten enkel maar verhoogde. Door de lokale investeerders Olivier Somers, Dieter Penninckx en Stefaan Vanroy werd er een kapitaalsinjectie van 7,5 miljoen euro gedaan. Bekend raakt dat begin april de oude eretribune tegen de vlakte zal gaan en de laatste fase van de stadionvernieuwing (aan een kostprijs van grosso modo 12 miljoen euro) wordt ingezet. Achter de schermen wordt er hard gewerkt, met veel vergaderingen vol goede bedoelingen. Maar de investeerders ervaren ook snel dat business en voetbal twee totaal verschillende werelden zijn, met hun eigen wetten én geplogenheden.

De communicatief sterke Aleksandar Jankovic imponeerde Somers en co tijdens een gesprek. De Serviër begon in november aan zijn tweede ambtstermijn, werd op zijn wenken bediend tijdens de wintermercato met de terugkeer van Verdier, de aanwerving van Fatos Beciraj (ondanks een conditionele achterstand) én Fabien Camus (na zes maanden inactiviteit) als vervanger voor Yohan Croizet. Jankovic bleek een verkeerde gok, die na 10 op 30 en vijf opeenvolgende nederlagen werd doorgestuurd, omdat hij totaal niet vertrouwd was met degradatievoetbal én de mentaliteit van zijn spelersgroep hekelde.

Afbraak en opbouw

Brandweerman Dennis van Wijk werd op advies van sportief directeur Rik Vande Velde gecontacteerd door Vanroy, die samen met Dennis Hendrickx (uit de jeugdwerking) almaar meer de macht naar zich toe trok. Ondanks het moeilijke programma (met onder andere de play-off 1-kandidaten Anderlecht, AA Gent, Standard en Charleroi) vervult de Nederlander zijn plicht met 9 op 18, maar het doelsaldo beslist er uiteindelijk anders over. Of Van Wijk blijft in 1B, daarvoor zal grondig overleg nodig zijn met Somers, want met Vanroy zit de Bruggeling niet op dezelfde golflengte.

De afbraak en de opbouw kunnen nu dus beginnen. Door de degradatie daalt het budget straks met de helft, van 12 naar 6 miljoen euro. Bovendien is de vraag wat de nieuwe bewindsploeg zal aanvangen met de te grote spelerskern en welke zware contracten (Schoofs en de wintertransfers Yacouba Sylla, Beciraj en Germán Mera) dienen te wijken om te kunnen saneren. ‘Ik heb er veel vertrouwen in dat we hier sterker gaan uitkomen’, zei Somers nog vorige week in de pers. ‘Op 20 december begonnen we met een nieuw traject. We zullen wel nog altijd voor gemiddeld tienduizend fans spelen. Ook in Antwerp bleef die basis er altijd. Er zal ook gesnoeid worden in spelerslonen. Het is alleen jammer dat we nu wellicht één of een paar jaar verliezen.’

Een financiële buffer

In de treurnis van de degradatie kan YR KV Mechelen zich gelukkig ook optrekken aan een paar positieve zaken van de afgelopen maanden. Zo ontvangt het straks van Ajax maar liefst 8,25 miljoen euro voor de 19-jarige Burkinese aanvaller Hassane Bandé, met zijn elf treffers de ontdekking van het seizoen. Het kan voor wat marge zorgen in de financiën. In augustus vorig jaar verkocht Malinwa ook al de Servisch-Nederlandse linkerverdediger Aleksandar Bjelica (24), die in de clinch lag met Yannick Ferrera, voor 500.000 euro aan KV Oostende. Ivan Tomecak (28), in augustus 2017 transfervrij overgenomen van Al-Nassr Riad via de hulp van makelaar Dejan Veljkovic, werd voor meer dan 1 miljoen euro verpatst aan Club Brugge. En voor de uitgerangeerde Yohan Croizet (26, in juli 2016 voor 650.000 euro weggehaald bij OHL) hoestte het Amerikaanse Sporting Kansas City – onverwacht – 1,2 miljoeneuro op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content