Burgemeester Kortrijk: ‘We steunen de plannen van KVK, maar zelf stadions bouwen is niet onze kerntaak’

© Belga

De stad Kortrijk zal geen euro investeren in stenen, maar steunt wel het randprogramma ter financiering van het stadionproject van KV Kortrijk, benadrukt burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Het was één van de statements van burgemeester Vincent Van Quickenborne zondag op de persconferentie waarop KV Kortrijk de stand van zaken in zijn stadiondossier toelichtte : de stad zal het stadion niet meefinancieren, niet één euro belastinggeld zal er in stenen gestoken worden.

‘Het gaat om belastinggeld van alle Kortrijkzanen, daar moeten we zeer voorzichtig mee omspringen.’ Vincent Van Quickenborne

“We steunen de plannen van KVK, maar zelf stadions bouwen, is niet onze kerntaak”, verduidelijkt burgemeester Van Quickenborne. “Om u een idee te geven: stel dat het stadion 50 miljoen euro kost. Wel, ons stedelijk investeringsbudget bedraagt 15 miljoen euro per jaar en daarmee worden ook trottoirs, fietspaden, pleinen, rioleringen, … aangelegd. Die centen hebben wij dus nodig. Het gaat om belastinggeld van alle Kortrijkzanen, daar moeten we zeer voorzichtig mee omspringen.”

De conclusie van Vincent Tan is: onder de huidige voorwaarden zal hij het stadion niet bouwen.

Maar daar gaat de discussie tussen de burgemeester en clubeigenaar Vincent Tan niet zozeer over. De Maleisische zakenman wil graag zijn schouders zetten onder de bouw van een nieuw stadion voor KV Kortrijk op het bedrijvenpark Evolis langs de E17. Maar van de gesprekken met de stad en de intercommunale Leiedal, eigenaar van de grond waarop gebouwd moet worden, werd hij tot nu toe niet vrolijk, bleek zondag duidelijk op de persconferentie. De antwoorden die hij en zijn vertegenwoordigers kregen op de vragen over de grootte van het beschikbare perceel bouwgrond, de voorwaarden om het te verwerven en de toegelaten functionele invulling ervan, zinnen de man niet. Zijn conclusie is: onder de huidige voorwaarden zal hij het stadion niet bouwen.

‘De discussie gaat vooral over de randvoorwaarden.’ Vincent Van Quickenborne

De burgemeester sust. “Kijk, de grond is van Leiedal, de intercommunale waar ook Kortrijk deel van uitmaakt, en kan ter beschikking gesteld worden tegen nog te bepalen voorwaarden” zegt hij. “Er moet nog verder over de modaliteiten gesproken worden. Dat komt aan bod in de werkgroep met alle betrokken partijen die we vormden. De discussie gaat vooral over de randvoorwaarden. Om zo ’n stadion te financieren is er een randprogramma nodig en dat randprogramma steunen wij. Maar op die site is er geen plaats voor retail die de handel in de binnenstad kapot zou maken noch voor appartementen, omdat het een bedrijventerrein is. Het is nu aan een architectenbureau dat zal worden aangesteld en aan de werkgroep om het stadion en het nevenprogramma te bepalen. Meer nieuws daarover rond de zomer van 2018.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content