Club Brugge heeft één titel nu al beet

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Club Brugge wordt allicht niet alleen kampioen, het heeft ook al de titel van de ‘beste penaltyploeg’ sinds de invoering van het play-offformat.

5 keer RuudVormer, 4 maal JelleVossen en 2 keer HansVanaken in de reguliere competitie, plus 1 maal LiorRefaelov en AbdoulayDiaby in play-off 1: in totaal schoot Club Brugge dit seizoen, op 36 matchen, 13 penalty’s binnen.

Nu al een evenaring van het record van AA Gent in het héle seizoen 2015/16 (10 in de reguliere competitie, plus 3 in POI). Maar: met een beter afwerkingspercentage, want Sven Kums miste toen 2 keer voor de Buffalo’s (al schoot hij er ook 8 binnen). Blauw-zwart telt daarentegen op 14 pogingen tot dusver slechts één misser: Vormer die op de 25e speeldag tegen Charleroi tegen de paal schoot. Alleen Zulte Waregem komt dit seizoen in de buurt met 10 omgezette penalty’s (op 13 pogingen).

Het record qua aantal áfgedwongen elfmeters moet Club Brugge wel nog voorlopig aan Anderlecht laten. Paars-wit mocht er in het seizoen 2012/13 liefst 17 trappen, maar mikte er daarvan slechts 7 in het doelkader. Met ook nog 6 penalty’s die Club tégen zich kreeg gefloten (alle 6 in de reguliere competitie, voorlopig als enig team nog geen enkele in play-off 1), plus de 14 strafschoppen in het voordeel, werden er in matchen van blauw-zwart in totaal ook al 20 elfmeters getrapt, 1 minder dan het record van Anderlecht, ook in 2012/13 (21 stuks).

Opvallend: in de wedstrijden waarin Club een penalty mocht nemen, verloor het geen enkele keer, won het 9 maal en speelde het 5 keer gelijk. Geen toevallige cijfers, want 9 van de 14 strafschoppen werden in het Jan Breydelstadion gefloten, en daar is blauw-zwart dit seizoen onklopbaar.

Op Diaby (4 maal), Dennis en Vormer (elk 3 keer) werden de meeste penaltyovertredingen gemaakt. Al was dat bij Vormer of een discutabele beslissing (licht contact met doelman Pirard tegen STVV en met Uronen tegen KRC Genk) of een onterechte (fout buiten de 16 tegen Charleroi).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content