Club Brugge op weg om records te breken

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De eerste 21 speeldagen van de Jupiler League leverden enkele opvallende primeurs op sinds de invoering van de play-offs in 2009/10.

Geen enkele ploeg behaalde in die negen seizoenen met play-offs aan de winterstop meer punten (53 op 63) en puntenpercentage (84,13%) dan Club Brugge.

Met een voorsprong van 27 (!) punten op het nummer zeven (KV Kortrijk), is Club nú al zeker van PO1. Geen enkele leider zette bij de winterstop het nummer twee (Charleroi) op een grotere achterstand (11 punten). In alle andere PO-seizoenen bedroeg de voorsprong van de koploper nooit meer dan 6 punten. Hoewel in de laatste vier seizoenen de leider aan de winterstop géén kampioen werd, zou die voorsprong voor Club moeten volstaan voor de titel, ondanks de halvering van de punten.

Anderlecht eindigde in 2009/10 de competitie met 12 punten voorsprong (69 op 84, nog altijd een record qua puntenaantal) en begon dus met 6 punten voorgift aan PO1, waar het met 24 op 30 ook buiten categorie speelde.

Negatief record voor Zulte Waregem

Anderlecht staat voor het eerst niet in de top twee bij de winterstop. De jongste vier jaar bekleedde paars-wit telkens de tweede plaats, in de eerste vier PO-seizoenen was het leider met Nieuwjaar. Sinds 2009/10 scoorde paars-wit nooit zo weinig (31) én moest het zo veel tegentreffers (26) toestaan.

Standard staat met 26 op 63 pas negende, de laagste plaats sinds 2009/10 voor de Rouches, maar ook het laagste puntenpercentage (41,27%) én de minste gemaakte goals (amper 21).

Zulte Waregem incasseerde liefst 40 treffers, een negatief record met Nieuwjaar voor een ploeg die al vaak PO1 haalde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content