‘De videoref speelt een te grote rol op dit moment’

© belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de topper tussen Anderlecht en Club Brugge, de discussie rond de videoref en het achterhoedegevecht in PO2.

1. Anderlecht wint 1-0 tegen Club Brugge, gooien ze de titelstrijd weer helemaal open?

JACQUES SYS: Dat denk ik wel. Voor een zoveelste keer in de geschiedenis moet je vaststellen dat Anderlecht opstaat als het echt moet. Als ze echt willen, zie je plots hoeveel kwaliteit er toch nog in die ploeg zit, ondanks het vertrek van Hanni deze winter of Tielemans vorige zomer. Ze speelden een zeer goede eerste helft, met veel drive en goed voetbal. Met Markovic die een meerwaarde betekent, Teodorczyk die boven water komt en die jonge Saelemaekers die met lef voetbalt. Inzake talent zijn ze evenwaardig aan Club Brugge, dat kan je toch wel stellen.

Vanhaezebrouck verklaarde achteraf: ‘Ze hebben voor het eerst perfect uitgevoerd wat ik vroeg.’ Een discours dat je al ongeveer elke trainer op Anderlecht hebt horen afsteken. Frank Vercauteren was daar bijvoorbeeld een specialist in. En dan kom je toch telkens weer tot de conclusie: dat zit in de cultuur van die club. Een nageltje waar we telkens weer op moeten kloppen. De vraag is nu of ze dit kunnen doortrekken in de komende week tegen Standard en Genk.

‘Vroeger luidde het steeds dat de scheidsrechter een kampioenschap beslist, nu moet je vaststellen dat de videoref dat doet.’

Club Brugge heeft het anderzijds aan zichzelf te danken dat die titelstrijd weer spannend wordt. Ze winnen maar vier van hun laatste twaalf matchen. Ivan Leko wijst vooral op een gebrek aan efficiëntie voorin, maar op Anderlecht speelden ze gewoon ook matig. Ze ontvangen nu wel Charleroi en Standard in eigen huis, waar ze haast onklopbaar zijn, dus dat is een voordeel. En ook Gent en Anderlecht moeten nog naar Brugge. Maar ze voetballen zeker niet op het niveau van een kampioen.

Volgend weekend zal al veel duidelijk worden over de verhoudingen in deze PO1. Alles heeft natuurlijk te maken met die halvering van de punten bij de start van de play-offs. Zonder dat stonden ze nu nog 9 punten voor en is er niets aan de hand. Dat Anderlecht na zo een kwakkelseizoen nog meedoet voor de titel nu, zegt misschien ook wel iets over het niveau van onze competitie.

2. Een van de cruciale fases in de topper tussen Anderlecht en Club was de tussenkomst van de VAR, waardoor een doelpunt van Diaby afgekeurd werd voor buitenspel. Terecht, maar heel nipt. Ook in de andere PO1-wedstrijden was er veel te doen over de videoref, die toch wel veel impact lijkt te hebben in deze play-offs. Een goede zaak of niet?

SYS: Bij Genk-Standard ging het ook over een teen buitenspel, toen verloren de Rouches punten. Het probleem is dat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over wanneer de videoref wordt ingeschakeld en wanneer niet. De invoering van de VAR valt niet te betwisten: het helpt om foute beslissingen te corrigeren, maar binnen dat functioneren gebeuren ook fouten. Dat maakt wellicht deel uit van een aanpassingsperiode, maar je kunt niet zeggen dat er consequent wordt gehandeld. Het is opvallend dat de VAR in zowat elke wedstrijd van PO1 een rol speelt.

Vroeger luidde het steeds dat de scheidsrechter een kampioenschap beslist, nu moet je vaststellen dat de videoref dat doet. Die speelt een te grote rol op dit moment. Het zorgt ook voor een verandering bij het gedrag van de spelers: men laat zich makkelijker vallen in het strafschopgebied. Daar moeten we toch ook eens over nadenken.

Het verbaast mij wel dat ik nu lees dat Sven Vermant onder vuur komt te liggen bij Waasland-Beveren. Zijn daar in de coulissen zaken gebeurd die we niet weten?

Dat Vanderhaeghe zo scherp reageert heeft te maken met emotie, wat ik wel begrijp na een strafschop in de laatste minuut, maar trainers moeten zich leren beheersen. In dat opzicht was de houding van Ivan Leko een voorbeeld, hij reageerde heel sereen op de afgekeurde goal van Diaby.’

Kan PO2 jou boeien of is het een achterhoedegevecht waar weinig uit te leren valt?

SYS: Het is natuurlijk een achterhoedegevecht. Maar ik stel vast dat er veel goals vielen dit weekend en dat Zulte Waregem en Lokeren toch vol voor die PO2-finale gaan. Op uitzondering van de Antwerpse derby blijft het echter een competitie die amper toeschouwers lokt en is het aanfluiting van wat eersteklassevoetbal hoort te zijn. Op de Bosuil zat 15000 man en dat zal binnen twee weken niet anders zijn bij de terugwedstrijd. Daar staat de eer van de stad op het spel. Dat er clubs uit 1B bij komen in deze formule vind ik wel een positieve evolutie, zo leer je die ploegen kennen. En anders hadden we nu ook geen Antwerpse derby.

Het verbaast mij wel dat ik nu lees dat Sven Vermant onder vuur komt te liggen bij Waasland-Beveren. Zijn daar in de coulissen zaken gebeurd die we niet weten? Als men stelt dat hij te weinig communiceert, dan moet het bestuur dat zichzelf aanwrijven. Als je een trainer aantrekt, moet je zijn profiel kennen, anders ga je in de fout. Vermant hoeft ook niet te luisteren naar zijn bestuur, want als het misloopt, betaalt hij sowieso het gelag.

Je mag toch ook niet vergeten dat Vermant lof kreeg toen hij overnam van Clement. Hij zette de succesreeks voort, ondanks het verlies van Morioka en Seck. Waasland-Beveren werd toen gefeliciteerd door de durf om voor een onervaren trainer te kiezen, een nieuwe naam en niet uit de traditionele vijver van trainers… en nu zou men hem plots in twijfel trekken tijdens een non-competitie als PO2? Dat klopt niet.

Vermant wordt momenteel niet gediend door de ontwikkelingen bij de club: sterkhouder Camacho vertrok nog, Demir tekende bij Zulte Waregem. Dat is het niet onlogisch dat het kaartenhuis ineen stuikt, dat er onrust in de groep sluipt. Moet je zoiets een trainer aanwrijven?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content