‘Debat over toekomst van ons voetbal moet ook buiten Pro League worden gevoerd’

De meeste Belgische profclubs hebben door dat de huidige competitieformat op de schop moet. In iedere andere bedrijfstak zou in deze omstandigheden gepeild worden naar de wensen van de consument, zegt François Colin. ‘Niet in het voetbal natuurlijk. Daar mag je blij zijn dat je je geld mag uitgeven voor een toegangskaartje.’

Het voetbal is een conservatief wereldje, maar eindelijk lijken er ingrijpende veranderingen in de lucht te hangen. De meeste Belgische profclubs hebben door dat de huidige competitieformat op de schop moet. Alleen is het hoogst onzeker of er een akkoord over een nieuwe formule kan worden gevonden. Een opzet met veertien ploegen in 1A én play-offs en tien teams in 1B lijkt de beste kansen te maken.

In iedere andere bedrijfstak zou in deze omstandigheden gepeild worden naar de wensen van de consument. Niet in het voetbal natuurlijk. Daar mag je blij zijn dat je je geld mag uitgeven voor een toegangskaartje.

Het debat over de toekomst van ons geliefde spelletje moet ook buiten de Pro League worden gevoerd. De ideale formule biedt zoveel mogelijk voordelen van de huidige competitievorm en telt zo weinig mogelijk nadelen. Waarom het voorstel dat op tafel ligt niet omkeren: tien clubs in 1A en veertien in 1B? En er twee basisvoorwaarden aan koppelen: iedere zomer stijgen minimum twee en maximaal drie teams van B naar A en de tv-gelden voor 1A en 1B zijn dezelfde.

1A wordt met tien een dubbele competitie, dat wil zeggen dat alle ploegen vier keer tegen elkaar spelen. Kortom, een play-off met tien in plaats van zes ploegen. De punten worden uiteraard niet gedeeld, zodat regelmaat weer bepalend is in plaats van een gelukkige eindspurt.

De kalender zou maanden vooraf kunnen worden vastgelegd. Clubs die Europees voetballen, zullen in de herfst scherper zijn omdat de waarde van de competitie in die periode niet meer gehalveerd wordt en met 36 in plaats van 40 speelrondes worden ze niet meer overbelast in geval van kwalificatie voor de knock-outfase. Met tien zal het niveau ook hoger liggen dan met veertien.

De spankracht van de competitie wordt niet bepaald door de format, maar door de waardeverhoudingen tussen de teams. In een liga met tien waarin één ploeg kampioen kan worden, vier anderen een Europees ticket kunnen bemachtigen en twee (mogelijk drie dalers via barragewedstrijden) lijkt alles tot de laatste speeldag mogelijk.

Belangrijker dan 1A is echter 1B. Tweede klasse, zoals ernstige mensen blijven zeggen, is de barometer van het nationale voetbal. Dus moeten we ons niet alleen zorgen maken, maar vooral snel ingrijpen. Dankzij een eerlijkere verdeling van de tv-inkomsten wordt degradatie uit 1A geen drama meer en met twee (mogelijk drie) stijgers spelen de subtoppers over twee seizoenen even vaak tegen de topclubs als nu.

Een minpunt is dat 1B met slechts 14 ploegen slechts 26 speelweken telt. Waarom zouden we 1B dan ook niet uitbreiden tot 16 teams? Met een betere verdeling van de (tv-)middelen moeten traditieclubs als RWDM, Club Luik of Eendracht Aalst probleemloos kunnen overleven naast Roeselare, Westerlo of Tubeke.

Niet alleen in eigen land, ook internationaal beweegt er wat. Gianni Infantino wil zijn tweede jaar als voorzitter van FIFA op spectaculaire wijze vieren. Vandaag komt de zogenaamde ‘stakeholderscommissie’ samen in Zürich en de opvolger van Sepp Blatter wil daar de populairste sport eens flink opschudden.

Zijn plannen lopen in grote mate parallel met wat UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin voor ogen heeft. Infantino wil het uitlenen van spelers aanpakken en viseert daarbij vooral clubs die met filialen werken. Het model Duchâtelet zeg maar, dat vooral door Manchester City op grote schaal werd uitgewerkt. De commissieleden bespreken vandaag ook het invoeren van een salary cap, al of niet op basis van de inkomsten van een club.

De baas van het wereldvoetbal wil niet alleen de transferperiodes inkorten, maar ook de wintermercato afschaffen. Bovenal wil hij het transfersysteem veranderen. Hij ergert zich terecht mateloos aan makelaars die tientallen miljoenen op zak steken bij een overgang. Straks zouden niet meer de clubs maar de spelers de makelaar betalen. Bovendien zou er een limiet op de commissies worden ingevoerd.

Al deze maatregelen zouden in oktober officieel van kracht kunnen worden. Al zal nadien op bepaalde punten nog een akkoord met de Europese Commissie noodzakelijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content