Debuteert Man City-talent Palmer-Brown op Club Brugge?

© KV Kortrijk
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De van Manchester City geleende Amerikaan speelde nog geen minuut voor KVK.

Erik Palmer-Brown (20) is de aanvoerder van de U20 van de Verenigde Staten. Na zijn eind vorig jaar aflopend contract bij Sporting Kansas City tekende hij in januari voor vier en een half seizoen voor Manchester City, dat hem op aanbeveling van het Antwerpse kantoor One4Seven van Rudi Vandenput tot het einde van het seizoen ter beschikking stelde van KV Kortrijk.

Het is een strategie die bij het businessmodel van de Engelse topclub hoort: wereldwijd jonge talenten aantrekken, ook al komen die nog niet in aanmerking voor een werkvergunning in het Verenigd Koninkrijk, en ze elders laten groeien om er meerwaarde op te creëren.

Palmer-Brown, die in april 21 wordt, is een grote, atletische centrale verdediger. Hij werd opgeleid bij Sporting Kansas City, dat hem de voorbije jaren twee keer uitleende: in 2016 aan FC Porto, waar hij in het B-elftal in de tweede klasse speelde; en in 2017 aan zijn Swope Park Rangers in de United Soccer League, zeg maar de Amerikaanse tweede klasse.

Sinds hij in augustus 2013 als zestienjarige bij Sporting Kansas City als jongste academiespeler in de competitie zijn eerste profcontract tekende, trad hij een twintigtal keer aan in het eerste elftal in de Major League Soccer. De voorbije jaren werd hij in de media in verband gebracht met Europese clubs als onder meer Juventus, Borussia Dortmund, FC Porto, Ajax en PSV. In februari 2017 werd hij de verkozen tot beste speler van de CONCACAF U20, toernooi voor landenteams uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied, en in juni 2017 was hij aanvoerder van het team dat op het WK U20 in Zuid-Korea de kwartfinale bereikte.

Zijn enige optreden bij KV Kortrijk tot nu toe was als rechtsback in de beloftewedstrijd tegen Charleroi onlangs. ‘Dat hij nog geen kans kreeg in het eerste ploeg komt vooral omdat de ploeg goed draait en sinds de winterstop achterin al vijf keer de nul hield’, zegt sportief manager Rik Foulon. ‘Bovendien zit hij sinds zijn komst in een programma om zijn fysieke paraatheid op te krikken. Want in Amerika eindigde zijn seizoen in november en daarna trainde hij alleen begin januari drie weken met de U23 van Manchester City mee.’

Misschien krijgt hij zaterdag wel zijn kans op Club Brugge. Want Bennard Kumordzi pakte tegen Zulte Waregem zijn vijfde gele kaart en is dan geschorst. Andere alternatieven zijn: Vladimir Kovacevic, centrale verdediger die onlangs na een disciplinaire maatregel weer van de B- naar de A-kern werd overgeheveld, en Christophe Lepoint en Larry Azouni, middenvelders met ook wat ervaring centraal achterin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content