‘Eindelijk lijkt de Pro League een professionele weg in te slaan’

Het opzet van B-elftallen van profclubs die in de amateurreeksen spelen, heeft ook negatieve kanten, zegt François Colin.

‘De beste oplossing lijkt ons jonge talenten uit te lenen aan een club uit tweede, derde of vierde klasse. Ofwel wordt de mogelijkheid ingebouwd dat die jonge spelers heel gemakkelijk heen en weer getransfereerd kunnen worden, ofwel worden echte satellietploegen naar Spaans model gecreëerd. Deze B-teams, die nooit hoger kunnen spelen dan tweede klasse, zouden heel wat belangstelling kunnen krijgen vanwege de aanhang van de moederclub en zelfs liefde voor het A-team kunnen opwekken. Dubbele winst dus.’

Een alinea uit mijn boek ‘Eeuwige amateurs’ uit … 1995. Het uitlenen van jonge talenten is al jaren een feit en toenmalig bondsvoorzitter Michel D’Hooghe probeerde het idee van de B-teams eind jaren 90 al door te drukken, maar nu is de kogel door de kerk. Hoewel de B-teams alleen toegang krijgen tot eerste, tweede en derde amateurklasse, de derde en vierde afdeling van vroeger.

België volgt daarmee het voorbeeld van Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Bij onze noorderburen spelen Jong Ajax, Jong PSV, Jong Utrecht en Jong AZ zelfs in de Eerste Divisie en dat al sinds de jaargang 2013-2014.

‘De belangrijkste reden is het creëren van weerstand. Weerstand is goed voor de ontwikkeling van talentvolle spelers. Dat is op termijn ook goed voor de competitie en het gehele Nederlandse voetbal, ‘ zo staat het op de website van de KNVB.

Patrick Vieira pleitte er twee jaar terug als jeugdcoach van Manchester City voor om zijn jongens van 18, 19 jaar in de Championship of First Division te laten aantreden tegen echte mannen. Engeland zal echter niet snel overstag gaan en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook negatieve kanten aan het opzet zijn.

In Nederland werd een half jaar terug actie gevoerd om de beloftenteams weer naar een eigen competitie te verwijzen. De top van het Nederlandse amateurvoetbal is tegen de instroom van de jongerenelftallen van de profclubs in hun competities en dreigde zelfs met afscheuring. De supporters en sponsors van de amateurploegen vinden de jeugdteams totaal niet interessant. Zij verkiezen zo veel mogelijk derby’s.

De beloftenelftallen trekken weinig publiek boven de Moerdijk en sommige waarnemers nemen zelfs het woord competitievervalsing in de mond. De beloftenteams hebben een heel andere instelling dan de reguliere ploegen in hun reeks en spelen telkens in een andere opstelling. Ze kunnen noch kampioen worden noch promoveren.

In de Eerste Divisie wordt vaak op vrijdag- en maandagavond gevoetbald en dat geeft opmerkelijke verschillen in de resultaten. Het onderzoeksbureau Opta berekende dat de beloftenteams op vrijdagavond gemiddeld 1,2 punten en op maandagavond 1,6 punten pakken. Op vrijdag verliest Jong Ajax, PSV, AZ of Utrecht in 45 procent van de gevallen, op maandag is dat slechts 28 procent. Op vrijdag worden de betere jonge voetballers immers vaak gespaard om op de bank te zitten bij het A-team.

Andere kritiekpunten zijn het verschil in omvang van de selecties. De vier beloftenteams gebruiken de meeste spelers. Jong Ajax stelde dit seizoen al 34 verschillende jongens op, NEC voert de gewone teams aan met 25 spelers. Er bestaat bovendien een significant verschil in begroting tussen de ploegen. Jong Ajax speelt met topschutter Mateo Cassierra, de Colombiaan die voor vijf miljoen euro werd aangetrokken. Dat is evenveel als het budget van Fortuna Sittard en Telstar, twee teams uit de top van het klassement, samen. Om de kritiek te ondervangen scherpte de KNVB de voorbije jaren de regels aan. Er mogen nog maximaal twee spelers van het eerste elftal tegelijkertijd op het veld staan bij de beloften en spelers jonger dan 23 komen niet meer in aanmerking als ze 15 keer of meer in het eerste team uitkwamen.

Alles is niet goud wat blinkt, maar de Belgische amateurs raken in ruil op zondagnamiddag de concurrentie van de Jupiler League kwijt. Positief is ook dat er werk wordt gemaakt van de carrousel van jeugdspelers. Onder leiding van Pierre François lijkt de Pro League eindelijk een professionele weg in te slaan. Als dat geen mooie gedachte is om het jaar af te sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content