Heeft Martinez echt selectiezorgen voor het WK? Het lijkt van niet

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In de babbel na de 4-0 tegen Cyprus had bondscoach Roberto Martínez het over het moment dat hij het meest vreesde: de dag dat zijn WK-selectie van 23 Rode Duivels binnen moet zijn en hij jongens moet teleurstellen. Wordt dat zo’n moeilijke taak? Het lijkt op basis van het lijstje gebruikte spelers van niet.

Thorgan Hazard scoorde gisteren punten. Voor ons heeft hij al langer een voornaam, zeker na zijn passage bij Zulte Waregem. In Duitsland heeft hij die ook. Onlangs nam hij voor Borussia Mönchengladbach, zo signaleerde Martínez gisteren, in de slotseconden een strafschop. Die omzetten zou de ploeg tegen Hannover winst bezorgen. Hazard kweet zich volwassen van die taak. Dat ziet Martínez graag, spelers die verantwoordelijkheid nemen.

Broertjes van vedetten die mee gezogen worden in hun succes, ze moeten vaak extra knokken voor respect. Het onze heeft Thorgan al langer, dat van de buitenwereld ook. Bij leven en fysiek welzijn wenkt Rusland en een mooie carrière als Duivel. Zeker gezien de verschillende posities, zowel centraal als op de flank, hij startte naast zijn broer in de rug van de spits (positie Mertens) en eindigde als rechtsbuiten (positie Meunier).

Hetzelfde geldt voor Youri Tielemans, voor wie de bondscoach een zwak heeft. Ook hij scoorde tegen Cyprus goeie punten. Bij de start van de kwalificaties was het jonge talent van Monaco nog speler van de U21, de kwalificaties sloot hij af in de basis van de A-ploeg. Martínez zat vaak in de tribune van Anderlecht en leerde daar de Ket appreciëren. Ook in zijn voordeel speelt polyvalentie. Naast Axel Witsel, op de positie van Kevin De Bruyne, en later wat hogerop op die van Eden Hazard toen De Bruyne inviel. Die leek – heel even -wat aanvallender te gaan spelen, maar zakte vervolgens weer wat dieper terug. De Bruyne scoorde in deze kwalificaties niet – opvallend gezien het aantal doelpunten, minder gezien zijn nieuwe stek.

Overigens werd de match tegen Cyprus zelfs na 3-0 niet gebruikt voor experimenten, Mertens als valse negen duurde maar tien minuten.

Met Tielemans en Thorgan Hazard lijken de laatste plekjes in de selectie ingevuld. Martínez hield nog alle deuren open, loofde het werk van Dedryck Boyata en het profiel van Christian Kabasele, maar wij wensen hen veel geluk de komende maanden. Het zal niet eenvoudig zijn.

Wie mag dromen?

Hij houdt ’50 tot 55 spelers in de gaten’, maar gebruikte er veel minder. Een WK-selectie bestaat uit 23 man. Reken 3 keepers. Tenzij Koen Casteels zich blesseert en Matz Sels van de komst van Hein Vanhaezebrouck profiteert om weer eerste doelman van Anderlecht te worden en daar uit te blinken, liggen die plaatsen – altijd bij leven en fysiek welzijn – vast: Thibaut Courtois en Simon Mignolet zijn zekerheden.

Waarom Martinez in principe weinig selectiezorgen heeft voor het WK

Blijven over: 20 plaatsen. Centraal achterin gebruikte Martínez in de kwalificaties vijf verdedigers: Toby Alderweireld (9 wedstrijden), Jan Vertonghen (10), Laurent Ciman (5), Thomas Vermaelen (3) en Vincent Kompany (2). De laatste twee zijn om gekende redenen twijfelgevallen, maar tegelijk ook zekerheden. Leander Dendoncker (3) is een beschikbaar alternatief, zeker gezien zijn polyvalentie. Zijn voordeel: hij speelt altijd bij Anderlecht én Champions League, waar Martínez altijd zal kijken.

Resten 14 plaatsen. Op de flanken mogen Thomas Meunier (8 wedstrijden), in deze kwalificatiecampagne de beste Rode Duivel omdat hij zich offensief naar hartenlust kon uitleven, Nacer Chadli (6), en Yannick Carrasco (9) hun zomervakantie al aanpassen aan Russische verplichtingen. Thorgan Hazard (2) scoorde punten, Jordan Lukaku (1) kan dat bij Lazio ook doen, als hij de stijgende lijn doortrekt. Hij is minder polyvalent, maar beantwoordt wel aan het profiel dat Martínez op de flank graag ziet: offensief sterk, goeie voorzet. Broer van, ook al heeft hij zich vooral een voornaam bij mekaar gevoetbald. Noteer maar.

Jordan Lukaku? Noteer maar

Nog 9 plaatsen dus. De hiërarchie voorin ligt vast. Romelu Lukaku (8 wedstrijden), Dries Mertens (9), Eden Hazard (8), Michy Batshuayi (5), Christian Benteke (2), ze kunnen allen boeken. Diverse profielen op de 9, Divock Origi, die geen enkele keer in actie kwam, zal een fantastisch seizoen in de Bundesliga moeten spelen om er tussen te raken. En vooral meer scoren dan die ene tot dusver.

Dan houden we nog vier rugnummers over. De Bruyne (7 wedstrijden), Marouane Fellaini (6), Witsel (8) zijn zekerheden. Tielemans (4) lijkt dat ook.

Oeps, we zijn Moussa Dembélé (3) vergeten. En Kevin Mirallas (4) of Steven Defour (1). Zij moeten de komende maanden de strijd aangaan met de jonkies Lukaku, Tielemans en Dendoncker. In de wetenschap dat om blessureredenen – Dembélé weet daar alles van, Kompany ook – komende zomer toch niet iedereen fit zal zijn en er uit het lijstje der zekerheden minstens eentje het WK zal missen.

Maar zoals u ziet: de keuze van Martínez is in principe niet zo moeilijk. Waarbij het voor jongens als Dennis Praet, Kabasele of Boyata wellicht wachten is tot 2020 en later, voor zij op een groot toernooi te zien zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content