‘Het Belgische voetbal dreigt voor heel Europa af te gaan’

Zoals het dossier nu evolueert, of juist niet evolueert, valt niet uit te sluiten dat de nationale ploeg voor zijn thuismatchen straks moet uitwijken naar het buitenland vanwege geen geschikte thuishaven in eigen land, schrijft François Colin.

De Rode Duivels staan op een zucht van kwalificatie voor het WK van volgend jaar en vertegenwoordigers van allerlei voetbalbonden zakken de laatste tijd af naar de Houba de Strooperlaan. Op zoek naar het geheim achter de sportieve successen van het kleine land in de eerste sport op aarde. Onze topclubs (op AA Gent na) geloven echter niet in de eigen coaches en de Belgische voetbalbond dreigt binnenkort voor het hele continent af te gaan als een gieter. Brussel is de enige van de dertien aangewezen speelsteden voor Euro 2020 die er niet in lijkt te slagen tijdig een nieuw stadion te kunnen presenteren.

Het Belgische voetbal dreigt voor heel Europa af te gaan

Dat de hoofdstad van Europa zou moeten afhaken voor een EK dat in het teken staat van de 60e verjaardag van de Europese voetbalunie UEFA leek tot voor kort ondenkbaar. Intussen gelooft niemand nog dat er in 2019 op parking C een voetbaltempel staat te blinken. Zelfs de voetbalbond niet.

Voorzitter François De Keersmaecker liet vorig week zijn stem eens horen in de hoop het dossier alsnog vlot te trekken, maar hij weet beter dan wie ook dat hij van binnenuit wordt tegengewerkt. Bart Verhaeghe, zijn ondervoorzitter, wil niet van een nationaal stadion weten. Hij is er voorstander van dat de Rode Duivels op tournee gaan en hun wedstrijden in het hele land spelen. Zoals dat in onder andere Duitsland, Italië of Spanje het geval is.

Dat zijn echter veel grotere landen dan België waarin het ondenkbaar is om het nationaal elftal exclusief vast te pinnen aan een bepaalde regio. Bovendien beschikken die landen over geschikte stadions bij de vleet.

Wij hebben met een heel andere situatie te maken. In het beste scenario staan er over enkele jaren alleen in Brugge en mogelijk Luik arena’s die groot genoeg zijn om de nationale voetbaltrots te ontvangen. Of toch min of meer groot genoeg, want over iets meer dan een jaar gaat de Nations League van start en dat betekent dat vriendschappelijke interlands vervangen worden door een competitie met stijgen en dalen, waarin de Rode Duivels in de hoogste reeks bij tegenstanders als Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Frankrijk terechtkomen.

Het verleden leert bovendien dat wedstrijden van de Duivels buiten de hoofdstad niet echt populair zijn. De Belgische voetballiefhebbers trekken bij voorkeur naar het centraal gelegen Brussel. Een nationaal stadion heeft ook organisatorisch veel voordelen voor de bond. Stadionindeling, ticketverkoop, personeel, alles is iedere partij hetzelfde. Ook voor de toeschouwers overigens. Zoals het dossier nu evolueert, of juist niet evolueert, valt niet uit te sluiten dat de nationale ploeg voor zijn thuismatchen straks moet uitwijken naar het buitenland vanwege geen geschikte thuishaven in eigen land.

Zoals het dossier nu evolueert, of juist niet evolueert, valt niet uit te sluiten dat de nationale ploeg voor zijn thuismatchen straks moet uitwijken naar het buitenland vanwege geen geschikte thuishaven in eigen land

Vraag is of er nog iemand is die het Eurostadion kan redden. Anderlecht, de aangewezen vaste bespeler van het nieuwe voetbalpretpark, was eigenlijk de eerste die het project liet vallen. Ook al heeft het Astridpark geen alternatief achter de hand en dreigt het achterop te geraken in zijn gezellig maar stilaan oubollig stadionnetje, dat niet veel meer dan 20.000 toeschouwers kan herbergen.

Bovendien ging ook de politiek er zich de jongste tijd mee bemoeien en ontpopte vooral N-VA zich tot stoorzender. Tot overmaat van ramp zaten de ego’s van bouwheer Paul Gheysens van Ghelamco, die veel meer dan een stadion wil bouwen, en Bart Verhaeghe in de weg. De Brugse voorzitter heeft veel goede ideeën en komt in tegenstelling tot veel van zijn collega’s openlijk uit voor zijn mening, maar bewijst bij de bond het gelijk van een stelling die hij jaren geleden verkondigde. In het recente verleden opperde hij terecht dat de dubbele petten van Ivan De Witte (voorzitter AA Gent en Pro League) en Philippe Collin (secretaris-generaal Anderlecht en ondervoorzitter KBVB) niet konden.

Verhaeghe kreeg op de bond intussen de bijnaam ‘Bart van Troje’. Niet alleen vanwege het Brusselse stadiondossier overigens, maar ook vanwege zijn opstelling in het conflict met de Rode Duivels over de WK-premies. Diplomatie is een cursus die de Brugse preses blijkbaar gespijbeld heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content