Is Club Brugge op weg naar penaltyrecord?

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Met tot nu toe 9 op 9 omgezette penalty’s ligt Club Brugge op koers om, sinds de invoering van de play-offs, het record qua percentage en qua aantal strafschoppen te verbeteren.

5 keer Ruud Vormer, 4 maal Jelle Vossen: 9 elfmeters feilloos binnen getrapt. Alleen al dat aantal is opmerkelijk: 3 en 2 meer dan het nummer 2 (Zulte Waregem) en 3 (Antwerp) in die ranking, bijna 6 meer dan het algemene gemiddelde (3,31), en 8 meer dan Anderlecht (slechts 1).

Naast 53 doelpunten in 21 matchen nog een bewijs hoezeer Club Brugge het spel, en de hele competitie, domineert. En niet alleen in het eigen Jan Breydelstadion, want 4 van de 9 penalty’s trapte de leider ook buitenshuis.

Ook de 100 procent afwerking is uitzonderlijk, zeker op dat aantal. Sinds 2009/10, de start van het play-offsysteem, kwamen 2 ploegen in de buurt: vorig seizoen zette KV Oostende in de reguliere competitie een 9 op 10 neer (alleen Musona miste toen), en in 2015/16 zette AA Gent 10 van zijn 11 strafschoppen om (alleen Kums miste, al schoot hij er ook 8 binnen).

Als Club in de resterende 9 reguliere competitiematchen nog 2 elfmeters tegen de touwen mikt, verbetert blauw-zwart dus het record qua percentage omgezette strafschoppen.

Om het record qua áántal te evenaren, moeten refs er nog 4 fluiten voor blauw-zwart. Dat record staat op naam van Anderlecht, dat in het reguliere seizoen 2012/13 liefst 13 penalty’s mocht trappen, maar er daarvan slechts 6 omzette.

Nog opmerkelijk: ondanks de grote voorsprong qua eigen genomen penalty’s vielen in de 21 matchen van Club niet de meeste strafschoppen te noteren. De tegenstanders van blauw-zwart kregen er immers slechts één.

Zulte Waregem daarentegen telt 6 penalty’s voor, maar ook 7 tégen, 13 stuks in totaal. Als er in de 9 resterende matchen van Essevee nog 3 elfmeters gefloten worden, breekt de fusieclub het record (15) dat nu in het bezit is van 5 clubs, onder meer… Club Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content