‘Leko heeft de laatste twijfelaars bij Club overtuigd’

© belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de triomf van Club Brugge, de keuze van Clement en de komst van Lance Armstrong.

1. Club Brugge won de topper tegen Anderlecht met imponerende 5-0 cijfers, hoe verklaar je die overmacht op de grote rivaal?

JACQUES SYS: De twee doelpunten vlak voor rust waren cruciaal, want tot dan toe was het eigenlijk een matige partij, waarin Anderlecht dan ook nog eens de beste kans kreeg. Dit gezegd zijnde was het meest verbazende toch de mentale broosheid van paars-wit. Want dat ze kunnen voetballen, bewezen ze onder andere op Celtic Glasgow.

Na de 2-0 op Club konden ze op geen enkel moment een vuist maken en kon de thuisploeg de match helemaal naar zijn hand zetten. Met goed voetbal bovendien. In mijn ogen was het toch ook vooral door de zwakte van Anderlecht dat Club zo dominant speelde. Die mentale grilligheid is iets waar al zoveel trainers bij Anderlecht mee worstelden: Vercauteren, Jacobs, Van den Brom, Hasi, Weiler, en nu dus ook Vanhaezebrouck. Het lijkt deel uit te maken van de clubcultuur bij de Brusselaars.

‘Als Clement nu al naar Genk vertrekt, vraag ik mij af waar het naartoe moet met de waarden en normen in het voetbal.’

Anderzijds verdient Leko een dikke pluim. Club is een machine geworden, met een duidelijk systeem, duidelijk voetbal en trainer die weet wat hij wil. Die discipline, solidariteit, werkkracht en initiatief eist. Eigenlijk in veel aspecten net wat hij zelf als speler niet vertegenwoordigde, hij was toch eerder een ‘salonvoetballer’, zeker op het einde van zijn carrière. Maar als trainer maakt hij indruk. Er bestonden lange tijd twijfels over zijn trainerskwaliteiten, dat lijkt me na deze totaalprestatie verleden tijd. Leko heeft de laatste twijfelaars bij Club over de streep getrokken.

Ik weiger echter te geloven dat de competitie al gespeeld is en Anderlecht niet meer meedoet voor de titel. Niet met ons play-offsysteem en vooral die halvering van de punten -iets waar ik tegenstander van blijf overigens. In de play-offs wordt dat een achterstand van 7 punten. Dat is niet onoverbrugbaar, zo wees het verleden al uit. Maar dan wordt het voor Anderlecht wel zaak om die kloof niet groter te laten worden.

Vanhaezebrouck zal tijdens de winterstage het een en ander moeten rechttrekken, afhankelijk van wat er nog bijkomt aan spelers. En dat zal dan weer afhangen van de nieuwe clubeigenaars. Het worden belangrijke weken voor paars-wit.

2. Philippe Clement kan naar KRC Genk. Is hij al klaar voor een volgende stap in zijn jonge trainerscarrière of blijft hij beter nog even op de Freethiel?

SYS: Als Clement nu al naar Genk vertrekt, vraag ik mij af waar het naartoe moet met de waarden en normen in het voetbal. Waasland-Beveren gaf hem de kans om zich als hoofdtrainer te profileren, en Clement heeft die kans met beide handen gegrepen, maar dat hij diezelfde club dan na een half jaar al in de steek zou laten, zou toch een wrang gevoel geven. Ondanks de clausules die er blijkbaar bestaan.

‘Ik weiger te geloven dat de competitie al gespeeld is en Anderlecht niet meer meedoet voor de titel.’

Ik begrijp wel dat hij zich zorgen maakt over het samenhouden van de kern -wat gebeurt als straks Morioka verkocht wordt?- maar als hij daar garanties over krijgt, zie ik geen enkele reden om te vertrekken. Integendeel, zelfs als het bij Waasland-Beveren in de terugronde tegenvalt, zal niemand hem daarvoor afbranden. En met de ploeg die hij daar neerzette de voorbije maanden zie ik een serieuze terugval sowieso niet snel gebeuren.

Maar in Genk komt hij in een topclub terecht, met een ongeduldig bestuur bovendien. De druk zal er vele malen groter zijn en het is niet zeker dat Clement daar al klaar voor is. Er zijn voorbeelden genoeg van jonge kroonprinsen in het trainersvak die wilden lopen voor ze konden stappen. Denk maar aan Glen De Boeck. In zulke gevallen wordt het veel lastiger om je trainerscarrière op het juiste spoor te houden.

Clement blijft beter nog wat in Beveren; als hij Gent te vroeg vond komen, waarom zou dat voor Genk dan anders zijn? Waasland-Beveren is de ideale club om te groeien, laat hem het seizoen daar maar uitdoen en dan de opties bekijken. Ik zou een vervroegd vertrek ook een kleine smet op zijn cleane imago vinden. Clement is een openbaring als trainer: helder en nuchter in zijn analyses, rustig, een integer man. Nu naar Genk vertrekken, zou dat imago een beetje teniet doen.

3. Het sportnieuws dat de afgelopen week domineerde was de aankondiging van Wouter Vandenhaute dat Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen komt als keynotespeaker en gast. Zal jij naar zijn lezing gaan?

SYS: Zeker niet! Zelfs al géven ze mij 300 euro. Ik vind het onbegrijpelijk dat men een man als Armstrong uitnodigt als eregast en spreker op de Ronde van Vlaanderen. Je hebt hier te maken met één van de grootste bedriegers in het vak, terwijl iedereen toch streeft naar een dopingvrije wielersport. Nog kwalijker is de manier waarop Armstrong mensen afdreigde en agressief optrad tegen alles en iedereen die hem durfde in diskrediet te brengen.

‘Het argument dat iedereen een tweede kans verdient of dat je dan meer dan de helft van de mensen in het wielermilieu moet weren, gaat niet op.’

Waarom geef je zo iemand een forum? Waarom zou je zo iemand een lezing laten geven? Toen de Ronde van Frankrijk in Duitsland startte hebben ze Jan Ullrich daar ook niet uitgenodigd -terwijl dat toch de laatste Duitse Tourwinnaar is.

Het argument dat iedereen een tweede kans verdient of dat je dan meer dan de helft van de mensen in het wielermilieu moet weren, gaat niet op, vind ik. Want in de meeste gevallen gaat het om insinuaties, niet om bewezen gevallen. En al zeker niet over een zevenvoudig Tourwinnaar die betrapt werd. Als dit een publiciteitsstunt is van Vandenhaute, dan in ieder geval toch een slechte. Want ik geloof niet dat dit het imago van de Ronde van Vlaanderen goed zal doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content