Lukaku topschutter? De FIFA raakt de tel kwijt

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Er bestaat discussie over het aantal doelpunten van de spits voor de Rode Duivels.

Romelu Lukaku maakte dinsdagavond in de oefeninterland tegen Japan (1-0) zijn 31e doelpunt voor de Rode Duivels. De 24-jarige aanvaller van Manchester United laat daarmee oud-internationals Paul Van Himst en Bernard Voorhoof, die elk 30 keer scoorden voor de nationale ploeg, achter zich. Vier dagen eerder had Big Rom met twee goals tegen Mexico het tweetal bijgebeend.

Maar de FIFA is het daar kennelijk niet mee eens. ESPN.com meldt dat voor de Wereldvoetbalbond de teller van Lukaku op 28 staat, wegens de niet-erkende oefeninterland tussen België en Luxemburg (5-1) van 26 mei 2014. Daarin scoorde Lukaku drie keer. De FIFA nam de match niet op in zijn statistieken omdat België één wissel meer dan de toegelaten zeven doorvoerde.

Opmerkelijk is echter dat de FIFA in zijn weekoverzicht in cijfers van 11 november – na de match tegen Mexico maar vóór die tegen Japan – 27 treffers in 62 interlands toeschrijft aan Lukaku… die ‘daarmee het record van Voorhoof en Van Himst evenaart’.

De vraag is ook hoe de FIFA uitkomt bij (Japan dan meegerekend) 63 interlands, terwijl de Belgische Voetbalbond (KBVB) er 65 telt. Op de website van de KBVB staat woensdagnamiddag nog 64 caps en 30 doelpunten te lezen, maar wellicht is die nog niet geüpdatet.

Nog vreemder wordt het omdat de FIFA begin september al 27 goals van Lukaku telde, dus vóór de WK-kwalificatiematch tegen Cyprus (4-0) en de oefeninterlands tegen Mexico (3-3) en Japan. In die drie interlands scoorde Lukaku in totaal vier keer. Volgens die telling zou de aanvaller intussen dus wel degelijk uitkomen op 31 treffers.

Laten we er makkelijkheidshalve maar gewoon vanuit gaan dat Lukaku volgend jaar onbetwist recordhouder wordt…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content