Onyekuru: achtergronden bij een aangekondigde transfer

© BELGA
Thomas Bricmont

De twee grootste makelaars van het land waren betrokken bij de transfer van de jonge Nigeriaan naar Anderlecht. En Luciano D’Onofrio zorgde nog bijna voor een verrassing.

Henry Onyekuru moet de transfer zijn die het Anderlechtpubliek terug doet rechtveren. Want afgezien van wat klasseflitsen van Sofiane Hanni en enkele magistrale afstandsschoten van Youri Tielemans ontbrak dat tikkeltje frivoliteit bij de kampioen van vorig seizoen. Onyekuru moet dat gebrek invullen.

‘Zijn speelstijl sluit aan bij die van het huis… Wij willen strijden op drie fronten en de komst van Henry past ook bij de ambities van deze club’, verklaarde Herman Van Holsbeeck, die zichtbaar heel tevreden was met de tot nog toe gerealiseerde transfers.

Enkele dagen voor de uitleenbeurt officieel werd, had de algemeen manager van Anderlecht nochtans verklaard: ‘Wij zijn één van de 48 clubs die hem volgen, dus wij hebben één kans op 48.’ Het klopt dat de lijst van clubs die de Nigeriaanse international wilden inlijven indrukwekkend en prestigieus was. Anderlecht bokste niet in dezelfde categorie als tal van de concurrenten (West Ham, PSG, Arsenal, Schalke 04,…) die de 20-jarige spits wilden huren. Onyekuru kon vorig seizoen dan ook uitstekende statistieken voorleggen: 25 goals en 9 assists, alle competities inbegrepen.

Voorbereid

Maar het dossier-Onyekuru werd al maandenlang voorbereid in de coulissen door Van Holsbeeck. Toen die voor de eerste keer naar Monaco trok om te praten over de transfer van Tielemans, werd hij voorgesteld aan de eigenaar van Everton, de Iraanse miljardair Farhad Moshiri. Christophe Henrotay, de makelaar van Tielemans, heeft goede contacten bij het bestuur van Everton en regelde de ontmoeting.

Enkele weken later liet Moshiri aan Henrotay weten dat hij geïnteresseerd was in Onyekuru maar dat hij overwoog hem uit te lenen aan Anderlecht, gezien het risico dat de Nigeriaan geen werkvergunning in Engeland zou krijgen.

Henrotay heeft dan onmiddellijk Van Holsbeeck gecontacteerd die hem doorverwees naar Mogi Bayat, aan wie Eupen een exclusief mandaat had gegeven om de transfer te regelen. Diezelfde avond nog stelde Henrotay een vliegtuig ter beschikking aan Bayat. Aan boord zat ook de ‘officiële’ makelaar van Onyekuru en advocaat Laurent Denis.

De volgende dag werd de transfer afgerond: Onyekuru tekende voor vijf jaar bij Everton dat acht miljoen euro betaalde. Ook de uitleenbeurt aan Anderlecht werd ineens geregeld zonder dat er ook maar één lid van het Brusselse bestuur ter plaatse was. Op het einde moest immers alles snel gaan, omdat de concurrentie op vinkenslag lag.

Met name Luciano D’Onofrio die ervan droomde om Onyekuru naar Antwerp te halen voor een uitleenbeurt. D’Onofrio ontmoette daarvoor in Parijs de entourage van de speler in het gezelschap van de nieuwe sportief directeur van PSG, Antero Henrique, die Patrick Kluivert opvolgt. D’Onofrio kent Henrique heel goed aangezien hij dertig jaar bij FC Porto werkte.

Onyekuru koos uiteindelijk voor de Premier League en Everton. En Anderlecht haalde, ten minste voor één seizoen, zijn slag thuis. De Brusselse club neemt het salaris van de speler voor zijn rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content