‘Ook eliteclubs stilaan overtuigd van de meerwaarde van futsal voor hun jeugdopleiding’

© Isopix

Volgend seizoen zullen ook Pro Leagueclubs deelnemen aan de futsaljeugdcompetitie voor futsalclubs en veldvoetbalclubs samen, zegt Bob Browaeys, technisch directeur topsport van Voetbal Vlaanderen.

De futsaljeugdcompetitie voor futsalclubs en veldvoetbalclubs samen werd het voorbije seizoen voor het eerst georganiseerd. In de categorieën U11, U12, U13, U14, U15 en U17 samen namen er 88 ploegjes deel, waarvan liefst 58 in de provincie Limburg. Opvallend: geen enkele van de 24 profveldvoetbalclubs schreef zich in. Maar volgens Bob Browaeys, technisch directeur topsport van Voetbal Vlaanderen, zal dat veranderen.

‘We verwachten een gevoelige stijging van het aantal deelnemende ploegen.

‘We verwachten volgend seizoen om twee redenen een gevoelige stijging van het aantal deelnemende ploegen’, zegt hij. ‘Enerzijds omdat de futsalclubs die in 2de nationale uitkomen nu verplicht zijn om met een U15- en een U17-ploeg in te schrijven en anderzijds door de interesse van de Pro Leagueclubs.’

Dat bleek op de laatste vergadering van de technisch verantwoordelijken van de jeugdopleidingen van de eliteclubs, waar de futsalbondscoaches Luca Cragnaz en Karim Bachar kwamen uitleggen wat de meerwaarde van futsal kan zijn voor de ontwikkeling van jonge spelers uit veldvoetbalclubs.

‘Onder meer Racing Genk, Anderlecht en KV Mechelen gaan al zeker inschrijven.

‘Je merkt dat de mindset is veranderd’, aldus Browaeys. ‘Vroeger was het: dat gaat niet samen. Nu voel je dat ze daarvan het belang beginnen in te zien. Er is vrij veel interesse van eliteclubs om in te schrijven voor de futsaljeugdcompetitie met bijvoorbeeld U10, U11 en U12. Onder meer Racing Genk, Anderlecht en KV Mechelen gaan dat al zeker doen. Dan krijg je misschien een sneeuwbaleffect: ook anderen die erover beginnen na te denken om stappen te zetten. Dit is nog maar het begin van iets nieuws en dat vergt uiteraard wat inspanning en organisatie van de clubs. Dit moet tijd krijgen om te groeien. Maar het positieve is dat ook eliteclubs stilaan overtuigd raken van de meerwaarde van futsal voor hun jeugdopleiding en zullen proberen al met een aantal ploegjes in te schrijven.’

Partner Content