PO1, PO2 en PO3 nog eens uitgelegd

© BELGA

Play-off 2 zal er dit seizoen een tikkeltje anders uitzien en ook over promotie naar eerste klasse moet een nieuwe formule beslissen. Een overzicht van het competitieslot in ons Belgisch voetbal.

Een paar zaken zijn niet veranderd: de top zes uit Betaald Voetbal 1A speelt een play-off 1 volgens de vertrouwde formule en de club die na de reguliere competitie laatste staat in 1A, degradeert rechtstreeks. Wel nieuw is de promotiefinale waarin wordt bepaald welke club vanuit 1B naar 1A stijgt. Die finale gaat tussen de eerste periodekampioen, Roeselare, en de winnaar van de tweede periode (Lierse of Antwerp). De finale bestaat uit een heen- en terugmatch.

Play-off 2 ziet er straks ook anders uit. Daarin spelen de nummers 7 tot en met 15 uit 1A en drie clubs uit 1B: de drie die in de eindstand het hoogst geklasseerd staan met uitzondering van de winnaar van de promotiefinale. In play-off 2 zijn er twee poules van elk zes teams. Iedere club begint met nul punten en werkt tien matchen af. Uiteindelijk spelen de winnaars van beide poules een finale. Wie die wint, mag nog strijden om een Europees ticket tegen de hoogst gerangschikte club uit play-off 1 die nog geen Europees ticket heeft.

De clubs die in 1B op de plaatsen 5 tot en met 8 eindigen, spelen elk nog zes matchen in play-off 3. Ze starten daarin met de helft van de punten die ze in de reguliere competitie behaalden. De club die laatste wordt in play-off 3, zakt naar de eerste amateurklasse. Een promotie naar 1B is er voor de winnaar van de eindronde in de eerste amateurklasse. Beerschot-Wilrijk is ondanks zijn voorsprong van 15 punten dus nog niet zeker van zo’n promotie. De eindronde in de eerste amateurklasse gaat tussen de clubs die op de plaatsen 1 tot en met 4 eindigen. Ook in die eindronde speelt elke club nog zes matchen nadat eerst een halvering van de punten is gebeurd.

Helemaal ingewikkeld wordt het als clubs in 1B straks een klacht indienen tegen Antwerp, waardoor de beslissing over degradatie uit 1B ook náást het veld zou kunnen vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content