Pozuelo herleeft bij Genk: wat met Schrijvers?

© belgaimage

Bij Genk presteren Pozuelo en Malinovski weer op niveau. Goed nieuws is dat, maar het gaat wel ten koste van de speelkansen van de eigen jongens.

Het is al de 93e minuut tijdens Club Brugge-Genk wanneer bij de Limburgers Siebe Schrijvers mag invallen. Hij vervangt, symbolischer kan het niet, Alejandro Pozuelo centraal achter de spitsen. De twee wedstrijden daarvoor bleef hij telkens 90 minuten op de bank. Vier wedstrijden geleden kwam hij thuis tegen STVV voor het laatst aan de aftrap.

De eerste vier speeldagen nam Schrijvers nog de positie van de geblesseerde Pozuelo in, en was in die functie eind oktober na tien speeldagen nog bij de vijf best gequoteerde spelers in de Jupiler Pro League.

Na de terugkeer van Pozuelo bleef Schrijvers in de basis, maar week uit naar andere posities waar hij de ploeg depanneerde, meestal op de flank. Na een paar mindere prestaties ten gevolgde van ziekte verdween hij uit de elf, terwijl Pozuelo weer stilaan zijn niveau van vorig seizoen lijkt te halen. Geen ideale timing op een moment waarop tussen de club en de entourage van Schrijvers de onderhandelingen over een nieuw contract opgestart werden.

Dat Roeslan Malinovski en Pozuelo kapitaal van de club vertegenwoordigen, snapt Nico Vaesen, makelaar van Schrijvers, wel: ‘Alleen kan dat ook met Siebe. Die heeft niets gekost en kan straks ook veel opbrengen.’

De indruk bestaat dat eigen spelers zich dubbel moeten plooien om dezelfde kansen te krijgen als buitenlandse spelers. Tenzij men bij Genk twijfelt of Schrijvers wel in staat is om Pozuelo, als die vertrekt, te vervangen.

Dat kan Vaesen moeilijk geloven: ‘Wie daaraan twijfelt, heeft niet goed gekeken in het begin van het seizoen, toen Siebe tijdens de blessure van Pozuelo vier wedstrijden op zijn positie startte en zorgde voor drie goals en drie assists.’

Spagaat

Schrijvers wil graag blijven, maar alleen als hij zich op zijn beste positie verder kan ontwikkelen. Dus wordt het afwachten wat er met de Spanjaard gebeurt. Nico Vaesen: ‘Genk heeft de sleutel in handen, maar Siebe moet, om zich verder te ontwikkelen, spelen.’

De situatie van Schrijvers typeert de spagaat waarin Genk zich bevindt: kansen geven aan de eigen jeugd en het laten spelen van buitenlanders die gehaald worden om ze na een paar jaar aan een flinke meerwaarde te verkopen. De voorbije jaren zorgde de verkoop van Sergej Milinkovic-Savic, Kalidou Koulibaly, Leon Bailey en Wilfred Ndidi nog voor een uitermate gezonde financiële balans bij KRC Genk.

Van de jeugdspelers handhaafde enkel Dries Wouters zich de laatste twee wedstrijden in de basis. Een paar weken geleden moest de jonge beloftevolle Dante Vanzeir nog de meubelen redden in de spits, toen alle andere aanvallers out waren. Op Lokeren scoorde Vanzeir nog, maar de laatste twee wedstrijden, thuis tegen Zulte Waregem en op Club Brugge haalde hij niet eens meer de selectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content