Slechts drie clubs gebruiken hun wintertransfers maximaal

© BELGA

Afgelopen weekend kwamen in de 8 duels in 1A 29 van de 67 nieuwkomers aan de aftrap, waarbij vooral Mamadou Koné, Hamdi Harbaoui, Dieumerci Ndongala, Aristote Nkaka en Matej Mitrovic de aandacht opeisten.

Rekenen we de zeven invallers nog mee, dan geraken we aan 36 nieuwkomers die op de 28e speeldag van de reguliere competitie in actie kwamen, omgerekend bijna 54 procent. Tegenover de 67 nieuwkomers die door de zestien eersteklassers werden binnengehaald tussen 26 december 2017 en 1 februari 2018 kregen ook 75 overbodige profvoetballers de kans om naar een andere werkgever te vertrekken of werd hun bestaande overeenkomst in onderling overleg verbroken.

Daarmee komen we dus op een totaal van 142 bewegingen, wat per Jupiler Pro Leagueclub gemiddeld uitkomt op bijna 9 in- of uitgaande transfers. Enkel STVV deed geen enkele speler van de hand tijdens de wintermercato.

Claude Makélélé van KAS Eupen doet in volle degradatiestrijd een beroep op zijn vijf versterkingen, want in het thuisduel tegen Lokeren OV kregen ze allemaal speelgelegenheid. Vooral de toegevoegde waarde van Mamadou Koné (3 treffers in 6 wedstrijden) én Florian Raspentino (2 goals in 7 duels) valt op, naast de grotere defensieve stabiliteit dankzij controlerende middenvelder Rémi Mulumba (5 matchen) en centrale verdediger MathieuPeybernes (3 duels). YutaToyokawa is invaller.

Bij KV Oostende versierde Aristote Nkaka, als opvolger van aanvoerder Sébastien Siani, meteen een basisplaats. Net als de Kroatische verdediger MatejMitrovic al snel in de basis stond bij Club Brugge. Ook SV Zulte Waregem blijft dankbaar dat ze targetman en doelpuntenmaker Hamdi Harbaoui (6 goals in 6 wedstrijden) konden losweken bij Anderlecht.

Maar vooral Dieumerci Ndongala speelde zich uit de anonimiteit, nadat hij van Standard verkaste naar RC Genk. Met de hulp van de nieuwe coach Philippe Clement had de flankspeler met 2 goals en 1 assist in 4 duels meteen impact, wat belangrijk was in de eindsprint richting play-off 1-ticket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content