Union keert terug naar de bron

© BELGAIMAGE

Na een verbanning van twee seizoenen speelt stamnummer 10 weer in het Joseph Marienstadion.

24 april 2016. Union Saint-Gilloise ontvangt Antwerp op de voorlaatste speeldag van de Proximus League. In een vol huis pakt geel-blauw de zege (2-1) en het behoud in 1B, terwijl het de Antwerpenaars de promotie naar 1A ontzegt. De fans van Union vieren feest die namiddag, maar ze realiseren zich nog niet dat het de laatste match in lange tijd zal zijn in het Dudenpark. Het Joseph Marienstadion voldoet immers niet meer aan de licentievoorwaarden voor eerste klasse en werkzaamheden dringen zich op. Daardoor ziet Union zich verplicht om twee seizoen in ballingschap te gaan naar het Koning Boudewijnstadion, een thuishaven die véél te groot is voor stamnummer 10.

Ondanks die gedwongen verhuis wisten de Unionisten zich te handhaven in 1B, maar de toeschouwersaantallen liepen wel terug en dus werd door iedereen ongeduldig uitgekeken naar een terugkeer naar het stadion in de gemeente Vorst.

840 dagen later was die terugkeer een feit en de getrouwen waren op post om OH Leuven te ontvangen op de tweede speeldag in 1B.

Aan nieuwigheden geen gebrek: de noordtribune telt voortaan 900 zitplaatsen, terwijl op de zuidtribune 1800 zitjes werden geplaatst – die zondag allemaal leeg bleven. De capaciteit van het stadion werd daarmee opgetrokken tot 8000 plaatsen, waarvan 5000 zitplaatsen. Ook een nieuwe fanshop werd gebouwd, terwijl de staantribune onveranderd bleef.

En het is precies daar dat de trouwe Unionisten samentroepten. Ze waren op die zonnige namiddag massaal aanwezig. De Union Bhoys stonden natuurlijk paraat en ontvouwden voor de gelegenheid zelfs een tifo. Nadat de aftrap gehuld ging in de rook van gele en blauwe vuurpijlen, trokken de Brusselaars meteen ten aanval. Ze misten evenwel precisie voor de Leuvense doelman. Slordigheid die onmiddellijk werd afgestraft: de mannen van Nigel Pearson vonden bij hun eerste poging al een gaatje in de Brusselse verdediging en zagen Elliott Moore in de elfde minuut de score openen (0-1). De supporters van Union lieten het niet aan hun hart komen en bleven zingen van ‘ Ici, ici, c’est Saint-Gilles!’ Die inzet werd beloond, want na een slecht ontzette corner recupereerde Serge Tebakou het leer. Hij drong de rechthoek binnen en legde de bal panklaar voor Youssouf Niakité, die niet aarzelde en het net deed trillen (1-1). Ondanks bijwijlen aantrekkelijk voetbal misten de mannen van Lukas Elsner opnieuw wat realiteitszin in de tweede helft. Dat gebrek aan efficiëntie kwam hen duur te staan toen aan het einde van de wedstrijd Kenneth Schuermans het Brusselse feestje verpestte (1-2). Met nul punten op de teller zit Union nu al in de problemen. En zeggen dat er nu twee zware uitwedstrijden op de kalender staan, naar Westerlo en KV Mechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content