Siebe Hannosset

‘Vijf tips om de winterstop topfit door te komen’

Siebe Hannosset Expert in bioritme en intermittent living voor kPNI Belgium

Volgende week begint in de Jupiler Pro League de winterstop. Vijf tips van lifestylecoach Siebe Hannosset om die topfit door te komen. ‘Want ik zie heel vaak voetballers op winterstage vertrekken met een conditionele achterstand en een hoger risico op blessures.’

Tip 1: Slaap niet uit!

Het is aanlokkelijk, maar uitslapen wanneer het kan, verstoort de hele fysiologie en beïnvloedt de prestaties en de blessuregevoeligheid wanneer de trainingen opnieuw starten. Een bioritme perfect aanhouden, is moeilijk, maar vanaf enkele dagen voor de eerste training ga je dus best opnieuw voor een vast schema. Vooral opstaan op hetzelfde moment is daarin belangrijk. Indien nodig is een powernap van een kwartier ’s middags ook een oplossing.

Vijf tips om de winterstop topfit door te komen

Tip 2: Hef je kont op!

Dat er geen training is, betekent nog niet dat je niet moet bewegen. Studies tonen aan dat voetballers gemiddeld 79 procent van hun tijd buiten het veld zittend of liggend doorbrengen. Dat blijft niet zonder gevolgen: te veel zitten of liggen, verlaagt de insulinegevoeligheid en verhoogt de kans op ontstekingen aanzienlijk. Rusten kan (en moet), maar de hele dag Netflix kijken, betaal je cash op de eerste training.

Beperk de zittijd tot maximaal 3 uur per dag en plan om de de 30 minuten een sitting break van 1 minuut met oefeningen zoals push-ups, burpees en jumping jacks.

‘De hele dag Netflix kijken, betaal je cash op de eerste training.

Tip 3: Versla de feestmalen!

De winterstop valt samen met heel wat familiefeesten en daar staan geen sportmaaltijden op tafel. De schade kan echter beperkt worden. Een korte, maar krachtige work-out vóór een maaltijd maakt lactoferrine vrij, wat de postprandiale inflammatie (of de ontsteking in je lichaam door het eten) verlaagt .

Aan het buffet kunnen ook slimme keuzes gemaakt worden: met anti-inflammatoire voedingsmiddelen zoals avocado, paddenstoelen, mango en rauwe honing; en met eiwitten als kip, kalkoen, vis, schelp- en schaaldieren om je spieren op te bouwen.

‘Tafeltennis heeft dezelfde neurologische programmering als voetbal en houdt je scherp qua voetenwerk en besluitvorming.

Tip 4: Ook atleten sporten in hun vrije tijd!

Eén week vrij is kort, maar ook dan is niet sporten geen optie. Clubs geven hun spelers al een loopprogramma mee om de conditie te onderhouden, maar alternatieve sporten toevoegen is ook een quick win. Tafeltennis bijvoorbeeld, dat dezelfde neurologische programmering als voetbal heeft, houdt je scherp qua voetenwerk en besluitvorming.

‘Elke dag de juiste dingen doen, levert op termijn altijd resultaat op.

Tip 5: Wees consistent!

Het belangrijkste in alles wat een voetballer doet, is consistentie. Eén goeie training maakt geen goed seizoen, één goeie maaltijd bouwt geen goede fysiek. Consistentie is de sleutel tot succes, elke dag de juiste dingen doen, levert op termijn altijd resultaat op. It’s a LIFESTYLE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content