André Greipel rondt magische kaap

© AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

André Greipel won de tweede rit van de Vierdaagse van Duinkerke, en veroverde zo de 150e zege uit zijn profcarrière.

150 profoverwinningen in officiële UCI-races: geen enkele renner in het huidige peloton heeft er zo veel op de teller. Criteriums meegeteld (de Duitser won bijvoorbeeld drie keer het opwarmcriterium voor de Tour Down Under) zit Greipel zelfs al aan ruim 150 zeges.

Met slechts één overwinning in 2017 zag Mark Cavendish, de vorige koploper, de Lotto-Soudalrenner vorig jaar al passeren. Cavendish won dit jaar ook nog maar éénmaal, tegenover drie keer voor Greipel, en telt nu 145 profzeges.

Weliswaar met 48 ritoverwinningen in een grote ronde, waarvan liefst 30 in de Tour. Greipel scoorde in de Giro (8 stuks), Tour (11) en Vuelta (4) minder dan Cav, al is ook zijn oogst niet min.

Na het afscheid van Tom Boonen (122 overwinningen) tellen nog twee andere huidige profrenners meer dan 100 overwinningen in officiële UCI-koersen: Alejandro Valverde (117 stuks) en Peter Sagan (104).

Met 150 overwinningen heeft André Greipel nu ook zijn landgenoot Erik Zabel(149 zeges) gepasseerd en komen twee andere ex-topsprinters in het vizier: Mario Cipollini en Alessandro Petacchi, die respectievelijk 155 en 154 officiële UCI-zeges op hun erelijst hebben staan.

De 193 overwinningen van Sean Kelly evenaren wordt voor de 35-jarige Lotto-Soudalrenner echter nagenoeg onmogelijk.

Ook opvallend: Greipel behaalde zijn eerste triomf bij de profs in 2005, in de 6e rit van de Ronde van Denemarken, als lid van Team Wiesenhof. Sindsdien heeft de Duitser in 14 opeenvolgende seizoenen een profoverwinning behaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content