Boek linkt Lance Armstrong (opnieuw) aan gebruik fietsmotortje

© EPA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Vandaag verschijnt een boek van de hand van L’Équipe-journalist Philippe Brunel. Daarin linkt hij Lance Armstrong aan mechanische doping.

Philippe Brunel is al vele jaren het uithangbord van de wielerverslaggeving van de Franse krant L’Équipe en dus niet de eerste de beste. Sinds 2010 is hij naar eigen zeggen ook bezig met een onderzoek naar het gebruik van fietsmotortjes.

Onder meer daarover heeft hij nu een boek geschreven, dat op 10 januari verschijnt: Rouler plus vite que la mort (Sneller rijden dan de dood). Sleutelfiguur in het boek: de Hongaar Istvan Varjas. Die beweert daarin dat Lance Armstrong mogelijk de eerste gebruiker van een fietsmotortje in het professionele wielrennen geweest zou zijn.

Varjas vond naar eigen zeggen in de jaren negentig, na jaren onderzoek en ontwikkeling, een motortje uit, ter grootte van een USB-stick, in staat om 140 watt extra te leveren over vijf minuten. Meer dan voldoende om het verschil te maken, zelfs tegenover de absolute wereldtoppers.

Eind 1998 zou een vriend, aldus Varjas, hem overtuigd hebben om zijn uitvinding exclusief te verkopen, voor een cashbedrag van 300.000 euro. Twee jaar later zou de Hongaar op een offshore-bankrekening twee miljoen euro krijgen, in vier schijven. Die vriend was de Italiaan Paride Cordoni, een obscuur figuur die zich ophield bij kleinere wielerploegen in Toscane.

Zonder echter concreet bewijs te leveren haalt Brunel, samen met Varjas, de correlaties met de opgang van Lance Armstrong aan. Nadat hij genezen was van kanker, maakte de Amerikaan in 1998 een comeback, om in het daaropvolgende jaar zijn eerste van zeven Touroverwinningen te behalen.

‘Geen 1 april’

In de Ronde van Frankrijk 1999 verbaasde Armstrong de wereld met zijn fenomenale klimcadans, op een nieuwe Trekfiets waarvan – dixit Brunel en Varjas – het kader perfect geschikt was om een fietsmotortje in te steken. Het bedrog zou volgens Brunel mee (en alleen) zijn opgezet door Johan Bruyneel, toen Armstrongs ploegleider bij US Postal.

Verder dan die vermoedens raakt de L’Équipe-journalist echter niet, wat hij ook zelf toegeeft. Zoals ook de journalisten van het Amerikaanse CBS, die begin 2017 een soortgelijk verhaal opdisten, nooit een echte smoking gun vonden.

Zij linkten, na ook Varjas te hebben geïnterviewd, naast Armstrong ook Team Sky aan mechanische doping. Dat ontkenden de Britse ploeg en de Amerikaan toen met klem. En ook nu reageert Armstrong cynisch, in een reactie aan de Franse krant Le Monde: ‘Ik heb mijn kalender bekeken, en het is nog geen 1 april.’

Wordt zeker nog vervolgd, want een ander onderzoek zal misschien meer concreet bewijs opleveren. Eind december 2017 meldde het Franse blad Le Canard Enchainé immers dat twee Franse hooggeplaatste onderzoeksrechters al sinds de zomer van 2017 bezig zijn met een onderzoek naar motortjes in het wielrennen en de links tussen ploegen, privéfirma’s én zelfs bobo’s bij de UCI. De onderzoekers zouden een vermoeden hebben dat ook ‘zeer grote renners’ mechanische doping gebruiken…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content