Coach Sagan: ‘Peter heeft geen coach meer nodig’

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Sleutelfiguur in de volledige ontbolstering van het fenomeen Peter Sagan: zijn Spaanse coach Patxi Villa, die hem richting twee wereldtitels gidste, en zoveel meer. Sport/Voetbalmagazine sprak met hem.

Hij minimaliseert zijn rol, Patxi Villa, maar feit is het wel: de steile curve van Sagans carrière nadat Team Tinkoff de Spanjaard in mei 2015 aanstelde als nieuwe coach van de Slovaak, na diens toen mislukte voorjaar. Vijf maanden later resulteerde het in een eerste regenboogtrui en vorige zondag, na een nieuw superseizoen, in een tweede. Voor Villa allerminst verrassend, ook niet nadat Sagans glans in de EnecoTour een (beetje) doffer was geworden. “Eigenlijk heeft Peter me dit jaar maar één keer écht verrast: met zijn zege in de GP van Québec, na vier dagen koorts en amper één training… Fysiologisch was dat onmogelijk. Maar voor Peter zijn crazy things nu eenmaal normaal.”

‘Normaal’ dus, Sagans tweede WK-triomf op rij. Omdat, zo wist Villa, diens voorbereiding vlekkeloos was verlopen. Daarbij drie sleutelfactoren: “Eén: weer fris worden na de EnecoTour. Daarom heeft Peter tot het WK niet meer gekoerst en hebben we zijn trainingen beperkt. Weinig uithouding meer, veeleer via korte prikkels, gefocust op power en explosiviteit, met oog op de voorspelde groepssprint in Qatar. Van de waaiers hadden we geen schrik – Peter moest alleen de Belgen in het oog houden – en in een spurt ook niet van Cavendish, zeker niet na 257 kilometer.

“Peters pure explosiviteit is immers het fysieke aspect waarin hij het voorbije anderhalf jaar het meest progressie heeft geboekt. De twee seizoenen ervoor haalde hij zijn maximale wattages nog wel, maar het duurde, door verkeerd te trainen, steeds langer eer hij zijn piek bereikte. Dat hebben we hersteld door hem meer en gerichter in de gym te laten werken. Samen met een bredere uithoudingsbasis, gelegd in de winter, een van de redenen waarom Peter nu wel de grote zeges aan elkaar rijgt.”

Tweede bewuste keuze: zo laat mogelijk naar Doha vertrekken. “Ik heb dat uitgebreid bestudeerd: om te acclimatiseren aan de hitte heb je gemiddeld tien dagen nodig, zoals wanneer je op hoogte gaat trainen. De eerste vijf, zes dagen geraakt je lichaam gestresseerd, daarna past het zich aan. Wie echter, zoals veel renners, in het begin van de week naar Qatar reisde, zat op zondag op het toppunt van zijn stressniveau. Daarom is Peter pas donderdag aangekomen. En ook niet de week ervoor, omdat hij na hectische maanden ook mentaal wilde relaxen, thuis in Monaco, bij zijn vrouw. Zo kon hij zich nog een keer opladen.”

Derde aandachtspunt: een uitgekiende voedingsstrategie, voor en tijdens het WK. “Dat moet een obsessie voor elke renner zijn. Peter heeft daar in het verleden tegen gezondigd, maar nu niet meer. Ik moet het zelfs niet meer benadrukken. Hij weet perfect wat en hoe, zoals hij ook steeds meer aanvoelt wat zijn lichaam nodig heeft op training, hij steeds beter zijn inspanningen in een koers kan inschatten en timen. Dat, méér dan zijn zeges op zich, is dé winst die Peter dit jaar gemaakt heeft. En waardoor hij in de toekomst nog meer grote koersen zal winnen.

“Als coach wil ik een atleet zo veel mogelijk onafhankelijk laten denken zodat hij op den duur mij amper nog nodig heeft. Dat punt heeft Peter, op amper 26 jaar, stilaan bereikt. Maar vertel dat niet verder, ik wil mijn job houden”, lacht Villa, die met de Slovaak in 2017 naar diens nieuwe Duitse ploeg, Bora-Hansgrohe, verhuist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content