De Vloek van de Omloop en Kuurne

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Wie op paaszondag 1 april de Ronde van Vlaanderen wil winnen en bijgelovig is, doet dat zaterdag beter niet in de Omloop Het Nieuwsblad (en in Kuurne-Brussel-Kuurne). Waarom?

Sinds de Omloop Het Volk in 2009 de Omloop Het Nieuwsblad werd, presteerde geen renner er constanter dan Greg Van Avermaet: zéven keer top zes, waarvan tweemaal winnaar de laatste twee jaar. Zaterdag kan de Oost-Vlaming de eerste coureur worden die drie opeenvolgende keren wint.

Dat zou evenwel geen goed nieuws zijn voor zijn kansen in de Ronde van Vlaanderen, Van Avermaets droomkoers die hij nog nooit won, ook niet na zijn twee zeges in de Omloop. Zoals in 2016, toen hij na een val met een sleutelbeenbreuk moest opgeven, en zoals in 2017, toen hij op de Oude Kwaremont met Oliver Naesen en Peter Sagan ten gronde ging, en uiteindelijk als tweede strandde, na Philippe Gilbert.

Weer het slachtoffer van de zogenaamde Vloek van de Omloop? Die zegt dat de winnaar van de Belgische openingskoers ruim een maand later de Ronde van Vlaanderen níét wint.

Sinds de eerste Omloop in 1945 heeft immers nog nooit iemand de dubbel gerealiseerd. Even opvallend: vanaf 2000 hebben, naast Van Avermaet vorig jaar, zelfs alleen Peter Van Petegem en Sebastian Langeveld, als winnaar van de Omloop, een topvijfplaats in de Ronde behaald, respectievelijk als derde in 2002 en als vijfde in 2011.

Om in Vlaanderens Mooiste meer kans op winst te hebben, eindig je beter als tweede in de Omloop, zoals Peter Sagan in 2016, of zoals Tom Boonen in 2012 en 2005.

Al is ook dat geen garantie: Van Avermaet en Niki Terpstra finishten in 2014 en 2015 als tweede in Gent, en strandden begin april in Oudenaarde op dezelfde plaats.

De Vloek ook in Roubaix?

Zegevieren in de Omloop en in Parijs-Roubaix, dat is wél al gebeurd. Vorig jaar nog, met Greg Van Avermaet, die eindelijk zijn eerste grote klassieke zege behaalde, en de ontgoocheling van de val in de Ronde van Vlaanderen zo doorspoelde.

Daarvoor realiseerden echter slechts drie renners de dubbel: Eddy Merckx in 1973, Franco Ballerini in 1995 en Johan Museeuw in 2000.

En vanaf de eeuwwisseling stonden zelfs amper twee winnaars van de Omloop datzelfde jaar ook als tweede of derde op het podium van de Helleklassieker: Juan Antonio Flecha zegevierde in 2010 in Gent en werd derde in Roubaix, net als Thor Hushovd in 2009.

Ook met oog op succes in de andere voorjaarsmonumenten blijkt vroeg gewin in de Omloop kattengespin. Alleen Merckx (1971) en Roger De Vlaeminck (1979) realiseerden de dubbel met Milaan-Sanremo.

De Kannibaal (1971 en 1973) is, samen met Frank Vandenbroucke (1999), ook de enige die de Omloop en Luik-Bastenaken-Luik in hetzelfde jaar won. En de enige die de Vlaamse openingskoers en de Amstel Gold Race op zijn naam schreef (1973).

Opvallend: Jan Raas, Mister Amstel Gold Raas, was tussen 1977 en 1982 elk jaar de beste in de Nederlandse klassieker. Slechts één keer niet: in 1981, toen hij eerder de Omloop Het Volk had gewonnen…

Kleinere vloek

De vloek op de winnaars van Kuurne-Brussel-Kuurne is iets minder uitgesproken: Noël Foré (1963), Raas (1983), Edwig Van Hooydonck (1989) en Andrei Tsjmil (2000) wonnen KBK én de Ronde van Vlaanderen in hetzelfde jaar.

Maar sinds de eeuwwisseling raakten de triomfators in de ezelsgemeente nooit dichter dan een zevende stek in Vlaanderens Mooiste: George Hincapie in 2005 en Tom Boonen in 2014.

Sagan, die vorig jaar won in Kuurne, eindigde in de Ronde, na de val op de Oude Kwaremont, ook pas als 27e, op drie minuten van Gilbert.

Een zege in Kuurne biedt in Parijs-Roubaix nog minder kans op succes: alleen Boonen realiseerde, in 2009, ooit de dubbel. En na 2000 behaalde verder alleen Hincapie, als winnaar van KBK, nog een topvijfplaats in de Hel (tweede in 2005).

Ook Sagan werd slachtoffer van de Vloek (van Kuurne-Brussel-Kuurne). Na drie lekke banden eindigde hij vorig jaar in Roubaix als 38e…

Dit weekend blijft de wereldkampioen, voor het eerst sinds 2015, weg uit Vlaanderen. Omdat hij beter en gerichter wil pieken naar de Ronde en Parijs-Roubaix, klinkt het.

Of toch uit vrees voor de Vloek van de Omloop en Kuurne?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content