Fernando Gaviria op weg naar primeur?

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Colombianen, dat waren in het verleden steevast pocketklimmers. Van andere makelij is sprinter Fernando Gaviria, die in deze Giro voor een primeur kan zorgen.

Uitslag van de tussensprint gisteren, na 118 kilometer in Roccalumera: 1. Maciej Paterski, 2. Evgeny Shalunov, 3. Fernando Gaviria. De eerste twee waren de vluchters van de dag, achter hen raapte de Colombiaan van Quick-Step als eerste van het peloton nog drie punten op, voor Jasper Stuyven.

Het moge duidelijk zijn: Gaviria heeft van het puntenklassement een doel gemaakt, en dat werd het nog meer toen hij later in Messina ook nog zijn tweede etappe won. En de paarse trui overnam van André Greipel.

Die trui wordt mijn enige motivatie om deze Giro uit te rijden, en vooral de bijzonder zware slotweek te overleven

‘Die trui wordt mijn enige motivatie om deze Giro uit te rijden, en vooral de bijzonder zware slotweek te overleven’, zei de sprinter na de finish. Dat was ook al het doel voor de start op Sardinië: in Milaan raken. Of zoals teammanager Patrick Lefevere zei: ‘Fernando heeft als renner nog nooit afgezien. Door zijn talent ging alles vanzelf. Het zou goed zijn mocht hij in deze Giro eens op zijn limieten stuiten.’

Primeur

Vooraf werd Gaviria al als een van de topkandidaten voor het puntenklassement aangeduid, omdat hij als een van de weinige sprinters de Giro wil uitrijden, terwijl bijvoorbeeld André Greipel nog voor de zware slotweek in het hooggebergte de remmen zal dichtknijpen. Die moet nog naar de Tour, de Quick-Steprenner niet.

Fernando Gaviria
Fernando Gaviria© Belga Image

Als Gaviria in Milaan op het podium mag met de maglia ciclamino, kan hij voor een primeur zorgen: door als eerste Colombiaan én Zuid-Amerikaan het puntenklassement van een grote ronde te winnen.

Dat was in het verleden, zowel in Giro, Tour en Vuelta, bijna altijd een zaak van Europese renners. Alleen de Australiër Cadel Evans en de Oezbeek Djamoledine Abdoesjaparov wonnen in 2010 en 1994 de paarse trui in de Giro, twee andere Australiërs, Robbie McEwen (2002, 2004, 2006) en Baden Cooke (2003), en opnieuw Abdoe (1991, 1993, 1994) mochten het groen omgorden in de Tour. In de Vuelta staan alleen Europeanen op de erelijst.

Van Zuid-Amerikanen geen spoor te bekennen, in tegenstelling tot het bergklassement in de drie grote rondes. Daar hebben wel heel wat, hoofdzakelijk Colombianen, de trui van de beste klimmer aangetrokken.

Zeker in de Giro: Luis Herrera (1989), José Jaimé Gonzales (1997 en 1999), Freddy Gonzales (2001 en 2003) en Julian Arredondo (2014). Verder ook nog de Mexicaan Julio Alberto Perez (2002) en de Venezolaan José Rujano (2005).

In de Tour mochten Luis Herrera (1985 en 1987), Santiago Botero (2000), Mauricio Soler (2007) en Nairo Quintana (2013) met de bolletjestrui op het podium in Parijs klimmen.

En in de Vuelta vergaarden opnieuw Luis Herrera (1987 en 1991), Oscar Vargas (1989), Martin Farfan (1990) en Felix Cardenas (2003 en 2004) de meeste punten op de beklimmingen.

Sagan

Als Gaviria, als atypische Colombiaan, de puntentrui wint in deze Giro, kan dat een voorproefje worden voor de volgende jaren, wanneer hij in de Tour uitgespeeld zal worden. De Quick-Steprenner kan, met zijn punch op korte hellingen – zoals de aankomst van vandaag in de Giro -, misschien de énige echte concurrent van Peter Sagan in de strijd om het groen worden.

Met winst van het puntenklassement in deze Ronde van Italië, zijn eerste grote ronde, zou Gaviria alvast al beter doen dan de Slovaak. In diens debuut in een grote ronde – de Vuelta van 2011 – moest Sagan de puntentrui laten aan Bauke Mollema. Al was het in zijn eerste Tour, die van 2012, wel meteen bingo.

Gaviria weet wat hem te doen staat. Maar eerst in Milaan raken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content