Primeurs voor BMC en Rohan Dennis op WK tijdrijden?

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Op het WK tijdrijden voor teams en individuele renners, zondag en woensdag in Noorwegen, kunnen BMC-renner Rohan Dennis en zijn team voor twee primeurs zorgen.

De organisatoren in Bergen hebben twee atypische omlopen uitgestippeld: in de ploegentijdrit van 42,5 km liggen onder meer een kasseistrook van 600 meter en twee pittige hellingen. De individuele chronorace is slechts 31 km lang, maar wel met een zéér pittig slot: aankomst op Mount Floyen, 3,4 km die gemiddeld 9,1 % omhoog knikken. Voer voor hardrijders met klimmersbenen, met name voor Chris Froome, Tom Dumoulin en Rohan Dennis. Froome gaf na zijn Vueltazege aan te zullen deelnemen aan het WK, de Nederlandse Girowinnaar liet zelfs de Ronde van Spanje links liggen om op de titelstrijd te focussen. De Australiër startte wél in de Vuelta, met als doel de chronorace in Logroño, maar daags ervoor gaf hij op met een luchtwegeninfectie. Mede uit voorzorg, om het WK niet in gevaar te brengen.

Zo start Dennis, als tijdrijder, wel ongeslagen in Bergen, nadat hij dit seizoen ook al het Australisch kampioenschap (40 km), en de chronoraces in Tirreno-Adriatico (10 km) en de Ronde van Zwitserland (6 en 28,6 km) op zijn naam schreef. Wordt hij zondag ook wereldkampioen, dan realiseert hij een onafgebroken zegereeks waar Tony Martin en Fabian Cancellara, die beiden vier keer de regenboogtrui veroverden, nooit in geslaagd zijn (mede door een groter aantal tijdritten): de Duitser scoorde in 2013 het best met 10 op 13 (77%), inclusief een wereldtitel. De Zwitser liet in 2009 een 7 op 10 optekenen, ook met een regenboogshirt als bekroning.

Opmerkelijk dit seizoen is dat Tony Martin van zijn pluimen heeft verloren: op het Duits kampioenschap na won hij voor het eerst in zijn carrière geen enkele race tegen de klok. Al werd hij op acht nederlagen wel drie keer tweede en tweemaal vierde.

Drie dagen voor het individuele WK zou Rohan Dennis op de titelstrijd voor ploegen nog een andere full house kunnen scoren. Dit seizoen won zijn BMC-team immers de ploegentijdritten in de Ronde van Valencia, Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië én de Vuelta, telkens met de Aussie als dé motor. Als de Amerikaanse ploeg ook op het WK scoort, wordt BMC het eerste team, sinds de invoering van de regenboogstrijd in 2012, dat een seizoen afsluit zonder nederlaag in een ploegentijdrit.

Geen ploeg die, samen met Quick-Step, dan ook meer focust op deze discipline dan BMC. Een mecanicien houdt zich zelfs alléén bezig met tijdritfietsen. Geen toeval dus dat sinds 2010, toen grote baas Andy Rihs met zijn troepen de stap zette naar het procontinentaal niveau, BMC al 14 zeges in ploegentijdritten behaalde. Quick-Step volgt met 8, Team Sky met 6. Al stonden de mannen van Patrick Lefevere wel het meest op het podium, met 10 tweede en 5 derde plaatsen sinds 2010, tegenover slechts 3 tweede en 3 derde plaatsen voor BMC. Quick-Step telt ook de meeste wereldtitels: drie (2012, 2013 en 2016) vs. twee voor BMC (2014, 2015). Maar na het vertrek van Martin, en met Dennis aan boord bij BMC, is de kans reëel dat die balans zondag weer in evenwicht wordt gebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content