Rit 8: Eindelijk kansen voor (goed klimmende) aanvallers

© AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Na twee geeuwritten op rij mogen we vandaag in de Tour wel vuurwerk verwachten. Maar alleen van de aanvallers, want Chris Froome en co zullen allicht hun kruit sparen voor morgen.

Zaterdag 8 juli – 187,5 km

Zeventien keer op rij starten in de Tour, slechts drie renners hebben het al verwezenlijkt: George Hincapie (1996-2012, 1 opgave), Stuart O’Grady (1997-2013, 2 opgaves) en Jens Voigt (1998-2014, 3 opgaves). Zonder ongelukken zal er een generatiegenoot zich dit jaar bij hen voegen: Sylvain Chavanel, op zijn 21e in de Tour van 2001 gedebuteerd en zinnens om in 2018 alleen recordhouder te worden met achttien deelnames, op zijn 39e dan.

In de Tour heeft La Machine ellende gekend – in 2007 toen zijn Cofidisploeg opstapte na het dopinggeval van Cristian Moreni en in 2012 toen hij moest opgeven met een luchtwegeninfectie – maar hij heeft ook toejuichingen gehad. Na zijn ritzege in 2008 in Montluçon en vooral na zijn twee triomfen, mét bijhorende gele trui, in 2010. Dat jaar was Chavanel immers in de laatste kilometers van Luik-Bastenaken-Luik door de achterruit van een volgwagen van Liquigas geknald, met een schedelbasisfractuur als gevolg. Er werd even gevreesd voor zijn loopbaan, een meer geruststellende diagnose hield op het “minstens acht weken rust”. Maar: allicht geen Tour.

De Quik-Steprenner herstelde echter verbazend snel, zag tijdens de Ronde van Zwitserland de hemel opklaren en voelde zich in de Tour beter dan ooit: in de Ardennen, de plek waar eind april zijn schedel brak, won hij de gecontesteerde rit naar Spa – toen Fabian Cancellara het peloton stillegde na enkele valpartijen. Een week later rondde Chavanel als beste van een vroege vluchtersgroep een solo succesvol af op Station des Rousses. Twee keer kuste hij aan de finish zijn halsketting, een cadeau van mijn zoontjes Baptiste en Maxence voor Vaderdag. Het gebaar van Cancellara, die eerder dat jaar in de Ronde van Vlaanderen een engeltje had gekust als groet naar het thuisfront, had hen geïnspireerd. Vader Sylvain beloofde hetzelfde te doen als hij een Tourrit won. Het werden er zelfs twee.

Weinig animo

Eén daarvan behaalde Chavanel in Station des Rousses, de aankomstplaats van deze rit. 187,5 kilometer eerder worden de renners op gang gevlagd in Dole. Vooral bekend om Louis Pasteur, die er 195 jaar geleden, in 1822, geboren werd. De Franse scheikundige en bioloog werd wereldberoemd als ontwikkelaar van de later naar hem genoemde pasteurisatietechniek en als ontdekker van het vaccin tegen hondsdolheid.

Na de start op 244 meter hoogte gaat het door het Juragebergte langzaam bergop tot aan de top van de Col de la Joux (1035), met daarna ook nog de Côte de Viry. Voornaamste hindernis wordt de Montée de la Combe de Laisia Les Molunes, waarbij de renners onderweg de schilderachtige Lacets (bochten) de Septmoncel opfietsen. Geen potenbreker echter: 11,7 kilometer aan 6,7 procent. Na de top tot aan de finish in Station des Rousses, een van de oudste skidorpen in Frankrijk, volgen bovendien nog elf licht golvende kilometers, op één kilometer aan zes procent na. Weinig waarschijnlijk dus dat de klassementsrenners zich in deze rit zullen roeren, ook met het oog op de zware bergrit van morgen.

Aan de dop

Veeleer een kans voor aanvallers dus, zoals de baroudeur bij uitstek Thomas De Gendt,, of voor het eerst in deze Tour: Tim Wellens. De Lotto-Soudalrenner zal deze etappe ongetwijfeld hebben aangekruist, want een parcours dat hem uitstekend ligt – wegens niet té zwaar. Anderzijds wordt er opnieuw een hete dag voorspeld, met temperaturen boven de dertig graden, en daarin gedijt de Limburger niet. De laatste dagen had hij zelfs last van een zonnenallergie. Al bestaat er wel kans op onweer in de namiddag, en in de regen bloeit de Belgische Rain Main wel open.

Sowieso zal het eerste koersuur razendsnel gaan, en zal de ontsnapping van de dag allicht niet zo makkelijk tot stand komen als de voorbije dagen. Want nu heeft die wél kans op slagen. Chris Froome verklaarde zelfs al dat hij bereid was om de gele trui even af te staan aan een renner die ongevaarlijk is voor het eindklassement in Parijs.

Komen daarvoor in aanmerking: renners die, zoals De Gendt of ook ploegmaat Tiesj Benoot, specifiek op ritwinst mikken: die andere goed klimmende Belg, Serge Pauwels, of Diego Ulissi, Robert Gesink, Gianluca Brambilla, Stephen Cummings, Simon Geschke, Darwin Atapuma, Lilian Calmejane, Pierre Rolland of misschien opnieuw Sylvain Chavanel.

Régional de l’étape

Zij zullen wel met Alexis Vuillermoz moeten afrekenen. Afkomstig van Saint-Claude, een gemeente aan de voet van de slotklim, en dus gebrand om voor zijn thuispubliek uit te pakken.

Populair is het Franse pluimgewicht alleszins: in het nabijgelegen Moirans-en-Montagne wordt al twee jaar in oktober de gentlemenkoers Alexis Vuillermoz georganiseerd. Een gevolg van zijn verrassende ritzege in de Tour van 2015 op Mûr-de-Bretagne, waar hij alle favorieten een neus zette.

Anderhalf jaar eerder had een rijke buurman zijn carrière moeten redden toen Vuillermoz aan de dop zat na het uiteenvallen van zijn Sojasunploeg. De zakenman overtuigde AG2R-manager Vincent Lavenu om de Jurassien in zijn team op te nemen door diens jaarloon te betalen. Lavenu heeft het zich niet beklaagd. En nog minder als Alexis vandaag weer toeslaat. Voor de ogen van zijn supportersclub Virage/Dossard 19. Het rugnummer waarmee hij won op Mûr-de-Bretagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content