Rit 9: Wie vliegt door het oog van de naald?

© AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Met drie cols van buiten categorie en dreigend onweer belooft de Touretappe van vandaag een spektakelstuk te worden. Een voorbeschouwing.

Een koninginnenrit na amper één week? In het Juragebergte? Fans van mythische beklimmingen zullen het er niet mee eens zijn, maar op basis van de lastigheidsgraad van de (vrij onbekende) cols staat deze etappe op nummer één, boven alle komende Pyreneeën- en Alpentochten.

De cijfers spreken voor zich: het Jura-trio in deze rit (Col de la Biche, Grand Colombier, Mont du Chat) overwint op 27,7 km bergop 2700 hoogtemeters, het Alpendrieluik Col de la Croix de Fer, Télégraphe en Galibier (in de 17e rit geprogrammeerd) op 49,6 km klimmen 3340 hoogtemeters. Een surplus dus van amper 640 hoogtemeters voor 22 km méér bergop. De gemiddeldes van de Col de la Biche (9%, 10,5 km), Grand Colombier (9,9%, 8,5 km) en de Mont du Chat (10,3%, 8,7 km) zijn dan ook Angliruiaans.

Op de Mont du Chat knikt de weg zelfs 3 km aan gemiddeld 12% omhoog, met een piek tot 15%. Op de Grand Colombier stijgen 3 km aan gemiddeld 11,5%, 14,5% en 12,5%, met een maximum van 22%! Passend in het plaatje van Christian Prudhomme, die in navolging van de Giro en Vuelta op zoek ging naar onbekende, (super)steile bergen. En er zullen er nóg volgen.

Ook opvallend: ‘slechts’ drie aankomsten bergop in deze Tour, en evenveel finishes na een afdaling, zoals in deze etappe. Prudhomme hoopt zo het catenaccio van Team Sky te versplinteren. Niet toevallig zei Chris Froome al dat zijn trein met Kwiatkowski, Henao, Nieve, Thomas en co in deze rit (bergop) van weinig nut zal zijn. Op stroken van 10 procent en meer telt het aanzuigeffect van een voorganger immers veel minder.

Geen kattenberg

Ondanks een pittig begin (3,2 km aan 7,2%, plus 13 km vals plat), met wellicht een spervuur aan demarrages van klimmers uit de tweede rij, en allicht ook ploegmaats van klassementsrenners die hun kopman in de diepe finale nog kunnen bijstaan – zoals bijvoorbeeld Mikel Landa van Team Sky.

Na dat eerste opwarmend klimmetje volgt het zware werk met achtereenvolgens de Col de la Biche en de Grand Colombier. Al zal de koers tussen de favorieten allicht pas echt ontvlammen op de Mont du Chat, die ook al in de voorbije Dauphiné werd beklommen. Chat betekent trouwens niet ‘kat’, maar ‘oog van de naald’, afkomstig van het oud-Franse woord chas, wat het kenmerkende massief beschrijft. De Col de la Biche verwijst daarentegen wél naar een dier, een wijfjeshert.

Grote stoorzender voor aanvalslustige favorieten: de 40 kilometer lange vallei voor de Mont du Chat. Niemand die zich, zeker zo vroeg in de Tour, al aan een offensief op de Grand Colombier zal wagen. Of het moet met een héle ploeg zijn, maar zelfs dan is het nog ver. Na de top van de Col du Chat ligt immers ook nog een zéér technische en steile afdaling van 14 kilometer, waar Chris Froome in de Dauphiné als een sperwer naar beneden zoefde. Daarna volgen nog 12 vlakke kilometers tot in finishplaats Chambéry. Dat kan een spelbreker worden voor een eenzame aanvaller, en volgens Richie Porte misschien tot negatief/passief koersgedrag leiden.

De dag van Bardet?

Maar dan houdt hij geen rekening met Romain Bardet, die op de Mont du Chat, indien de benen het enigszins toelaten, door het ‘oog van de naald’ zal willen vliegen. Aankomstplaats Chambéry is immers de thuishaven van zijn AG2R-ploeg, waar de nieuwe Franse chouchou ook zijn opleiding, als lid van Chambéry CF, doormaakte. Aan het huis van manager Vincent Lavenu passeren vandaag zelfs de renners. Dit moet, na de triomf van Lilian Calmejane zaterdag, dus opnieuw een dag voor de Fransen worden.

Bardet heeft alleszins niets aan het toeval overgelaten: nog specifieker getraind op explosiviteit om zo te kunnen aanvallen en/of te kunnen reageren als de concurrentie in het offensief gaat. En op de steile slotklim zal zijn 64 kilo alleszins van pas komen, een gewicht waar hij maniakaal over waakt. Zelfs tijdens de Tour eet Bardet geen enkel dessert, zelfs geen fruitcake, verklapte ploegmaat Alexis Vuillermoz.

Nog lichter – 58 kilogram – is Richie Porte, en hij zal in deze rit moeten toeslaan, als hij zijn achterstand van 35 seconden op Froome wil ombuigen in een voorsprong. De steile Mont du Chat zou hem alleszins moeten liggen. De afdaling dan weer minder, en wat doet hij, of zelfs een andere klassementsrenner (de vliegende Fabio Aru bijvoorbeeld, winnaar op La Planche des Belles Filles), als hij alleen weg is in de laatste vlakke 12 kilometers? Dan kunnen ploegmaats die vooruit gezonden zijn in het begin van de etappe daar misschien van pas komen. Of hoe ploegtactiek ook in deze bijzonder belangrijke rit cruciaal kan zijn.

Na de zeer vermoeiende etappe richting Station des Rousses wordt het ongetwijfeld weer een uitputtingsslag, alweer in warm weer, met grote kans op onweer. Dan zou het letterlijk en figuurlijk kunnen bliksemen op de Mont du Chat, zeker in de afdaling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content