Sagan probeert via TAS opnieuw in Tour te raken: publiciteitsstunt of meer?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Peter Sagan en zijn ploeg Bora-Hansgrohe trokken naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om de uitsluiting van de Slovaak in de Ronde van Frankrijk aan te vechten. Hun doel: ‘De renner weer in de Tour krijgen, en dat is geen symbolische eis’.

‘De ploeg en Peter Sagan hebben beroep aangetekend bij het TAS met de eis om de beslissing van de wedstrijdcommissarissen op te schorten’, zo meldt Bora-Hansgrohe in een persbericht.

‘We blijven van mening dat Sagan de val van Mark Cavendish niet veroorzaakt heeft, laat staan opzettelijk. Sagan bleef op zijn lijn en kon Cavendish niet zien komen aan de rechterkant’.

Niet gehoord

Bora-Hansgrohe haalt ook procedurefouten aan. De ploeg argumenteert dat het reglement van de Internationale Wielerunie (UCI) stipuleert dat een renner de kans moet krijgen om zich te verantwoorden, vooraleer hij een sanctie kan krijgen. ‘Sagan heeft nooit de kans gekregen om zich bij de wedstrijdcommissarissen te verdedigen’.

Als de ploeg gehoor krijgt van het Tas dan zal Sagan, zo besluit het persbericht, ‘onmiddellijk terugkeren in de Tour de France’.

Publiciteitsstunt?

Dat laatste lijkt zeer onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk. Sinds de uitsluiting van Sagan is de Tour immers al twee ritten verder. Er is alvast geen historisch precedent.

Jonas Creteur, de wielerman van Sport/Voetbalmagazine, ziet er niet meer dan een publiciteitsstunt in. ‘Ik ga ervan uit dat de ploeg het heeft over een terugkeer als renner, want als pakweg verzorger kan de Tour dat sowieso niet verbieden. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Het is wel zo dat in de beginjaren van de Tour renners die hadden opgegeven, later mochten terugkeren zonder nog in aanmerking te komen voor de klassementen. Maar zelfs al zou dat kunnen, dan is dat niet eerlijk tegenover andere renners, aangezien Sagan minstens twee ritten minder in de benen heeft en dus frisser is. Bovendien zet het de deur open voor andere ploegen om naar de rechter te stappen, mocht Sagan nog een rit winnen.’

‘Ik had verwacht dat Bora-Hansgrohe dinsdagavond meteen een kortgeding zou aanspannen om Sagan terug in koers te krijgen voor de rit van woensdag, maar dat hebben ze niet gedaan. Het enige waar ze nu nog op kunnen hopen is volgens mij dat ze, mits ze gelijk krijgen van het TAS, via een burgerrechtbank een schadevergoeding kunnen eisen voor gemiste inkomsten’.

‘Niet symbolisch’

Persman Ralph Scherzer van Bora-Hansgrohe zegt aan CyclingTips alvast dat het om meer dan een symbolische actie gaat, al weet het team zelf niet hoe het verder moet.

‘Ik heb geen idee wat er zal gebeuren als het TAS beslist dat de uitsluiting onterecht is omwille van procedurefouten. Dat zou immers betekenen dat ze Sagan niet kunnen verbieden van te koersen. Maar hoe gaan ze dat doen? Een ding is zeker: Peter is klaar, hij is niet op vakantie, hij is niet ver weg.’

Gediskwalificeerd

Sagan werd dinsdagavond gediskwalificeerd op basis van artikel 2.1.040/ 10.2.2 (onregelmatig sprinten). In de sprint in Vittel kwam het tot een aanrijding tussen Sagan en Cavendish, die met de elleboog van de Slovaakse wereldkampioen in aanraking kwam. De Brit ging daarna hard onderuit en gaf dinsdagavond op met een gebroken schouder.

Bora-Hansgrohe ging dinsdagavond niet akkoord met de beslissing van de wedstrijdjury en tekende officieel protest aan, vervolgens werd er woensdag dus beroep ingediend bij het TAS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content