Vuelta 2017: vijf zaken om naar uit te kijken

© Belga
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Met een ploegentijdrit in Nîmes gaat zaterdag de 72e editie van de Ronde van Spanje van start. Het wordt de laatste wedstrijd van Contador en eentje met veel hoogtemeters, maar er zijn nog andere goede redenen om de Spaanse rittenkoers te volgen.

1. Alberto Contador

De Vuelta van 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als de laatste grote ronde, en ook meteen de laatste wielerwedstrijd, waaraan el Pistolero deelneemt. Alberto Contador zal bijna alle aandacht naar zich toezuigen in wat een drie weken lange afscheidstournee zal zijn. De drievoudige eindwinnaar zal er allicht geen vierde bijdoen, maar met één of meerdere ritzeges in zijn laatste weken op het zadel zal hij meer dan tevreden zijn.

Tien jaar geleden won Alberto Contador zijn eerste Tour, en het jaar erna, in 2008, pakte hij als Astana-renner zijn eerste gouden trui. In 2010 veranderde de trui voor de leider in het algemene klassement van goud naar rood en dat bracht de Spanjaard geluk. In 2012 en 2014 volgden zijn tweede en derde eindzege in de Vuelta a España.

De wielerwereld leerde hem kennen als een uitstekend ronderenner die een aardig stukje kon tijdrijden en dansend op de pedalen de steilste bergflanken overwon. Toch zal hij na de aankomst in Madrid de wielrennerij niet volledig achter zich laten. Samen met Ivan Basso zal hij de net opgerichte opleidingsploeg van Trek Segafredo, zijn huidige werkgever, leiden.

2. De dubbel Tour-Vuelta voor Chris Froome

Drie keer was er maar één iemand sneller dan Chris Froome, maar zelf was hij nog nooit de beste in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Dit jaar heeft de Keniaanse Brit zijn trainingsschema aangepast om zowel de Tour als de Vuelta te bekampen en te winnen. In het eerste deel van zijn missie is hij alvast geslaagd en nu moet hij het tweede, bijna onmogelijke deel nog volbrengen. Slechts twee renners deden hem het huzarenstuk ooit voor: Jacques Anquetil in 1963 en Bernard Hinault in 1978.

Twee vingers omhoog bij Chris Froome: kan hij dit jaar als derde renner ooit de dubbel Tour-Vuelta winnen?
Twee vingers omhoog bij Chris Froome: kan hij dit jaar als derde renner ooit de dubbel Tour-Vuelta winnen?© Belga

Een kanttekening: toen de Fransmannen de dubbel pakten, werd de Ronde van Spanje in mei gereden. Nog voor die van Frankrijk. En dat zou de eventuele dubbel Tour-Vuelta van Froome zo uniek maken. Dat hij de Vuelta kan winnen, staat buiten kijf. Als je de Tour drie keer op een rij kan winnen, dan moet dit ook lukken. Maar laat het nu net de Tourzege van dit jaar zijn die in de benen kan kruipen en hem van het winnende tweeluik kan houden.

Lees in dit stuk van onze wielerman alles over de combinatie Tour-Vuelta.

3. Veel klassementsrenners

De Tourdeelname is niet het enige wat Froome van de eindzege kan houden. De tegenstand wil dat ook en die is niet mals dit jaar. Enkele van zijn belangrijkste tegenstanders uit de Tour 2017 zullen hem ook in de Vuelta het vuur aan de schenen leggen. Zij zullen die Tourdeelname eveneens in hun benen voelen. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) gaf bijvoorbeeld al aan dat een goed klassement rijden niet tot zijn prioriteiten behoort. Of speelt de Fransman blufpoker?

Behalve Bardet doen ook Tourrenners Fabio Aru (Astana) en bolletjestrui Warren Barguil (Team Sunweb) mee aan de Vuelta. Ook de laureaat van 2010, Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida), zal aan de start in Nîmes verschijnen. Voorts behoort Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) tot de kanshebbers, evenals Ilnoer Zakarin (Katusha-Alpecin).

Vincenzo Nibali won de Vuelta in 2010.
Vincenzo Nibali won de Vuelta in 2010.© Belga

In de Tour maakte Froome het verschil in de tijdritten en verloor hij bergop geen tijd door de rest van de favorieten niet weg te laten rijden. Slechts één man gaf de indruk dat wel te kunnen en dat was zijn ploegmaat Mikel Landa, maar de Spanjaard moest steeds in dienst blijven rijden. Deze Vuelta is de ploeg rond kopman Froome opnieuw ijzersterk en ook nu zit er misschien een betere klimmer in het Team Sky van Froome. De Nederlander Wout Poels bleek in de Tour de France van 2016 al van goudwaarde voor de Brit en moest bergop niet onderdoen voor zijn kopman. Bij pech van Froome kan Poels zijn eigen kans gaan voor een sterk eindklassement.

4. Zeventien Belgen

Er stonden zestien Belgische deelnemers op de deelnemerslijst van de Vuelta, maar daar is op het laatste moment nog verandering in gekomen. Wielerploeg BMC moest in extremis op zoek naar een vervanger voor Samuel Sánchez. De internationale wielerunie (UCI) maakte donderdag bekend dat de Spaanse renner positief testte op een groeihormoon. Ter vervanging van de vermeende dopingzondaar selecteerde BMC onze landgenoot Loïc Vliegen.

Misschien wint Thomas De Gendt wel een bergrit, zoals op de Mont Ventoux in 2016.
Misschien wint Thomas De Gendt wel een bergrit, zoals op de Mont Ventoux in 2016.© Belga

Dit jaar geven de echte topsprinters genre Kittel, Gaviria, Sagan en Cavendish verstek, voornamelijk om zich voor te bereiden op het WK van eind september. Dat opent perspectieven voor de snelle mannen die het normaal gezien moeten afleggen tegen de toppers en daar horen ook Belgen bij. Onder meer Edward Theuns (Trek Segafredo), Tom Van Asbroeck (Cannondale Drapac) en voormalig Belgisch kampioen Jens Debusschere (Lotto Soudal) mogen dromen van een ritwinst in de massasprints. Bergop zijn Serge Pauwels (Dimension Data) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal) dan weer de mannen om in het oog te houden.

Dit zijn de overige Belgische deelnemers: Sander Armée, Maxime Monfort, Bart De Clercq, Jelle Wallays en Rémy Mertz voor Lotto Soudal, Tim Declercq en Yves Lampaert voor Quick-Step Floors, Jonas Van Genechten en Kenneth Vanbilsen voor Cofidis, Floris De Tier voor LottoNL-Jumbo en Laurens De Vreese voor Astana.

5. Klimmen, klimmen, klimmen

Maar liefst 50 cols hebben de renners voor de wielen bij aanvang van de Vuelta, goed voor ongeveer 47.000 hoogtemeters. Vijf etappes worden beslist op een slotklim en twee etappes krijgen het etiket ‘heuvelop’ opgeplakt. Hoe extremer de beklimming hoe beter lijkt het wel dit jaar, want er staan de deelnemers twee enorme kleppers te wachten.

De finish van rit 17 ligt op een plateau, maar de weg daarnaartoe is ‘onmenselijk’. Los Machucos is de echte naam van de beklimming, maar die werd door de Spanjaarden omgedoopt tot ‘Las Rampas Inhumanas’. Het hoogste stijgingspercentage van de klim loopt op tot wel 26 procent. Op de voorlaatste dag krijgt het peloton twee cols van eerste categorie voorgeschoteld, maar in het slot moeten ze het ‘Geitenpad’ nog bestijgen: een helse klim met een stijgingspercentage van 9,8 procent gedurende 12,5 kilometer. Beide hellingen staan pas ingepland in de slotweek, dus tot dan is er nog niets beslist in de Vuelta. Spanning troef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content