De bucketlist van Ronnie O’Sullivan

© Belga Image

De geniaal/gekke ex-wereldkampioen snooker Ronnie O’Sullivan heeft nog drie wensen. Verrassende.

Woelwater Ronnie O’Sullivan (42) is al een paar keer gestopt, ook tíjdens wedstrijden of kampioenschappen, maar de onblusbare liefde voor de sport drijft hem telkens terug naar de snookertafel. En, vertelde hij onlangs aan The Sun: ‘Als ik stop, dan wil ik acht wereldtitels achter mijn naam hebben.’ Maar: beter doen dan Stephen Hendry (7) en het duo Steve Davis/ Ray Reardon (6) lijkt onwaarschijnlijk. O’Sullivan werd voor de vijfde en laatste keer wereldkampioen in 2013 en geraakte de laatste vier jaar nooit voorbij de kwartfinale.

‘Ik ben mezelf aan het heruitvinden. Dat betekent: minder spelen, maar gerichter de toernooien uitkiezen en dáár beter proberen te presteren.’ Er lonken nog andere records voor de rebel van de Midlands. Het recordaantal overwinningen in ranking events – de grote toernooien – van Hendry staat op 36, maar dat is volgens O’Sullivan (33 zeges) slechts een kwestie van tijd. ‘Niet aan twijfelen.’ En: hij is er ook zeker van dat hij binnen de volgende twee jaar de kaap van 1000 centuries – momenteel 950 – zal ronden.

‘Misschien zal ik precies daarom herinnerd worden als de speler die de fans het meest vermaakt heeft. Een kruising tussen de twee snookermachines – Hendry en Davis – en de publieksfavorieten – Jimmy White en Alex Higgins. Zoals ik me nu voel, zie ik me nog een jaar of acht op het hoogste niveau spelen, dan is het tijd om meer te genieten.’

Zijn tweede en derde wens? Reizen naar Oost-Afrika (‘Ik wil er ooit eens aan de zijde van de beste Keniaanse atleten lopen’) en het Verre Oosten. ‘Een vriend van mij is boeddhist geworden en als ik zie hoe rustig hij in het leven staat, denk ik wel eens: een tijdje tussen monniken leven, misschien is dat iets voor mij.’ Het klinkt vreemd uit de mond van iemand die al van in zijn tienerjaren tegen de drie D’s – drank, drugs en depressies – vecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content