Klitsjko hekelt jongere boksgeneratie

© Belga Image

Terwijl de bokswereld door dopingschandalen wordt overspoeld, pleit Volodimir Klitsjko voor veel strengere controles.

In september, in volle aanloop naar zijn kamp tegen Deontay Wilder, liep Luis Ortiz tegen de lamp. Het Cubaanse zwaargewicht werd betrapt op het gebruik van diuretica, producten tegen hoge bloeddruk maar bij valsspelers populair om het gebruik van andere verboden middelen te verdoezelen. De kamp werd afgelast, Ortiz werd geschorst en kreeg een boete van 21.000 euro. Het was de tweede keer dat Wilder een kamp zag afgelast, want in mei 2016 testte ook ex-olympisch kampioen Aleksandr Povetkin positief. In het bloed van de Rus werden sporen gevonden van meldonium, in december testte hij nog maar eens positief en mocht 210.000 euro neertellen.

Canelo Álvarez, meervoudig wereldkampioen bij de middengewichten, werd in maart aan het illustere lijstje toegevoegd. De Mexicaan was op zoek naar revanche tegen Gennady Golovkin, maar werd betrapt op het gebruik van clenbuterol en voor zes maanden aan de kant gezet.

Een zoveelste klap voor de sport, vond ook Volodimir Klitsjko, die zegt dat de jongere generatie geen benul heeft van de basiswaarden. ‘Het gebeurt te veel en op te grote schaal, zodat je niet meer van uitzonderingen kan spreken’, zei hij aan Deutsche Welle. De Oekraïense legende domineerde de zwaargewichten meer dan een decennium, tot hij in november 2015 op Tyson Fury botste. In de lente van 2017 stapte hij opnieuw in de ring, maar zette na verlies tegen Anthony Joshua per direct een punt achter zijn carrière.

‘Boksen is een van de meest eerlijke sporten ter wereld. Geen gevecht tussen teams, maar man tegen man. In sommige sporten ligt het accent op snelheid. Wie dan doping neemt, loopt sneller dan hij eigenlijk kan. Oneerlijk. Maar in onze sport is doping zelfs gevaarlijk. Er zijn genoeg voorbeelden van jongens die onder invloed van bepaalde producten in de ring stapten en een paar uur erna overleden waren. Er moet nog meer worden gecontroleerd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content