Voor dopingvrije sport: eerste Belgische Play True Day start op de Memorial

© /

Veel Belgische sportevenementen en wedstrijden staan komend weekend in het teken van de Play True Day, een initiatief ter promotie van een dopingvrije sport.

Het verhaal van dat internationale evenement begon in Zuid-Amerika, toen in 2013 verschillende landen een nationale dag organiseerden rond clean sporten. Met de medewerking van het Wereldantidopingagentschap (WADA) ontstond zo de Play True Day. Door het succes beslisten ook Europese landen (Kroatië, Slovenië, Oostenrijk) het concept over te nemen. Dit jaar zullen dat er mondiaal al een twintigtal zijn, waaronder voor het eerst België.

‘Het WADA is er zich eindelijk van bewust dat het, naast de dopingcontroles, ook een informatieve, opvoedende en preventieve taak in de strijd tegen doping heeft’, vertelt MarcVan der Beken, directeur van de Nationale Antidopingorganisatie (NADO) Vlaanderen. ‘Daarom heeft het WADA onder andere een nieuwe pedagogische standaard opgesteld die vanaf volgend jaar in voege treedt en waar de internationale sportfederaties en de NADO’s aan moeten voldoen, willen ze conform blijven met de WADA-code. Onder meer de organisatie van zo’n Play True Day valt in dit kader.’

De eerste Play True Day in ons land is een unieke samenwerking van de vier NADO’s in België (van de drie gemeenschappen en van Brussel), met de steun van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), het Belgian Paralympic Committee (BPC), de Association Interfédérale du Sport Francophone (AISF) en de Vlaamse Sportfederatie (VSF).

Startevenement is de Memorial Van Damme van komende vrijdag. ‘Alle atleten zullen hun handtekeningen kunnen zetten onder het motto We Go For Clean Sport‘, vertelt Van der Beken. ‘We zullen ook polsbandjes met dat motto aan de deelnemers uitdelen en ook aan alle 46.000 toeschouwers. Als meter van het project zal Kim Gevaert ( goudenmedaillewinnares op de Olympische Spelen in Peking met het Belgische 4×100-meterteam, na diskwalificatie van de Russische ploeg, nvdr) de Play Trueboodschap toelichten in het Koning Boudewijnstadion.’

Komend weekend zullen ook een twintigtal sportfederaties het thema van de zuivere sport promoten tijdens hun wedstrijden, jeugdontmoetingsdagen of andere evenementen. ‘Internationaal werd de Play True Day al eerder gevierd op 10 april, maar wij hebben bewust voor het eerste weekend van september gekozen, traditioneel het begin van het seizoen van heel wat sportcompetities in België’, aldus Van der Beken.

Ook de Pro League werkt hieraan mee, want op alle Belgische eersteklassevelden zal vrijdag, zaterdag en zondag de boodschap We Go For Clean Sport op de ledboards geprojecteerd worden. Van der Beken: ‘Het stopt trouwens niet komend weekend, want sommige sportfederaties hebben later een evenement gepland, waar ze het Play Truethema in de schijnwerpers zullen plaatsen. We hebben ervoor gekozen om zelf geen nieuw event te organiseren, maar om het initiatief te koppelen aan bestaande evenementen of wedstrijden, om sportfederaties financieel en organisatorisch niet extra te belasten.’

‘We hopen dat het initiatief kan uitgroeien tot een succes, zodat de Play True Day jaarlijks de aandacht kan vestigen op een dopingvrije sport’, aldus Van der Beken.

Meer info op www.playtrueday.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content