België: zalige voetbalnatie

© BELGAIMAGE

Wat hebben wij de jongste weken zoal op ons bord gekregen ?

– Operatie Propere Handen gaat van start. Aardschok op de schaal van Richter: vijf.

– Makelaars worden beschuldigd van witwaspraktijken en vliegen de nor in. Verbijstering alom.

– Andere makelaars lijken zich te hebben bezondigd aan matchfixing. Met in hun slipstream een duo scheidsrechters. Sommigen zitten in de cel, anderen zijn voorlopig weer op vrije voeten. Begrijpe wie kan.

– Enter ene Hans Rieder. De onderzoeksrechter die de zaak in handen nam, wordt wegens een procedurefout van het onderzoek gehaald. Operatie Doofpot staat in de steigers.

– Trainers Ivan Leko en Peter Maes gaan door de mangel van Justitie. De ene mag blijven, de andere wordt ontslagen ‘om sportieve redenen’.

– Waasland-Beveren en KV Mechelen komen in zwaar weer terecht. Omkoping? Bestuurslui in verzekerde bewaring.

– KV-voorzitter Johan Timmermans wast zijn handen in onschuld en bolt het af. Wie leidt nu de club Achter de Kazerne? Wordt Mark Uytterhoeven in arren moede van stal gehaald ?

– Topmakelaar Pini Zahavi zou via illegale overzeese constructies al jarenlang de facto eigenaar zijn van Excel Mouscron, iets wat reglementair verboden is. Verdachte geldstromen duiken op. Niemand bleek dat te weten. O, toch wel: de CEO van de Pro League, Pierre François. Hij kon zijn vroegere malversaties afkopen bij het gerecht. Wat nu?

– Clubs vragen opheldering over de situatie van François. De geplande vergadering kan niet doorgaan, de voorzitter is ziekjes.

– Werd er al jarenlang gesjoemeld bij het toekennen van de licentie aan Excel Mouscron? Gedupeerde clubs dienen een klacht in. Als gevolg van een krakkemikkig reglement komend seizoen een Jupiler Pro League met 22 deelnemers?

Marc Coucke (ex-lid van de algemene vergadering van Club Brugge, gewezen wilde weldoener van KV Oostende, huidig preses van Anderlecht én van de Profliga – oef!) is weer gezond en degradeert Luc Devroe, nochtans een respectabel man en een harde werker. Loyaal? PèreetfilsVerschueren weer in de running: back to the sixties.

– Anderlecht staakt (voorlopig?) de betalingen van tegoeden aan makelaars. Geldgebrek?

– Datzelfde Anderlecht wordt er door Roland Duchâtelet van beschuldigd vier jaar geleden play-off 1 te hebben gemanipuleerd. Ten nadele van Standard, dixit hun gewezen voorzitter. Bewijzen? Uit zijn uitermate verwarde discours geraakte alvast niemand wijs.

Wellicht staat ons in de onmiddellijke toekomst nog gelijksoortig opbeurend nieuws te wachten. België: wat een zalig voetballand! Toch straalt er licht aan het einde van de tunnel. De KBVB heeft een deskundige leraar aangeworven die de Rode Duivels wellevendheid, ethiek en het beheersen van woedeaanvallen moet bijbrengen: Stijn Meuris.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content